Mindent megtettél, mielőtt azt mondod, el kell innen menni?

kivándorlás.jpg

„Az egyik 19, a másik egy híján 20”. Éppen ennyi kérdést teszek fel neked.

Ez a poszt nem azoknak szól, akik pusztán anyagi okokból kényszerülnek elmenni, hanem azoknak, akik szerint ez az ország élhetetlen hely, morálisan, érzés-szinten elviselhetetlen. Hónapok óta mindenhol azt olvasom, hogy el kell innen menni, csomagolok, a gyerekemet máshol akarom felnevelni, ebben az országban nem lehet élni, a magyarok csak egymást marják. Ez egy nagyon nehéz döntés, és mindenkinek, aki meghozta, őszintén kívánok sok sikert és főleg szerencsét! De kérdezem, hogy mindent megtettél, mielőtt ezt mondod?

A hatalmon lévő figurák jönnek és mennek, sajnos, nagymértékben befolyásolják az életünket a döntéseik. Ugyanakkor közérzetünket más is befolyásolja, például az, hogy mennyire vagyunk passzív elszenvedői életünknek, vagy mennyire vagyunk aktív, tudatos, megoldást kereső állampolgárok?

A helyi szinteken, a saját környezetedben megtettél-e mindent, hogy legalább abban, amiben te lehetsz befolyással az eseményekre, aktívan vegyél részt? Haladjunk bentről kifelé! Ha a kérdésekre őszintén válaszolsz, akkor megkapod saját válaszod a címben feltett kérdésre.

1. Foglalkozol-e önmagad érzéseivel, igényeivel, törődsz-e magaddal, nézel-e lelki értelemben tükörbe?

2. Beszélsz-e rendszeresen a partnereddel arról, ami bánt, amit szeretnél, ami szorongást okoz a magánéletedben?

3. Próbálsz-e harmonikus, őszinte kapcsolatot kialakítani a szüleiddel, esetleg régi haragot, sértődést megbeszélni a testvéreddel, más rokonaiddal?

4. Beszéltél-e legalább egyszer a szomszédoddal arról a konfliktusról, ami évek óta mérgezi a kapcsolatotokat?

5. Tudsz-e őszintén beszélni a kollégáiddal, elmondani nekik igényeidet, érzéseidet?

6. Beszéltél-e egyszer is a főnököddel arról, amit szeretnél?

7. Ha van gyereked, jársz-e rendszeresen szülői értekezletekre, és ott teszel-e fel kérdéseket, ajánlasz-e fel önkéntes munkát?

8. Ha valami helyi egyesület, alapítvány akciót szervez, elmész-e a lakhelyeddel kapcsolatos ügyek megbeszélésére?

9. Ajánlasz-e fel ruhát, önkéntes munkát, bármit egy-egy civil szervezetnek?

10. Tagja vagy-e valamilyen helyi vagy országos civil szervezetnek, aminek célja, hogy az országunk jobbá váljon?

11. Jársz-e rendszeresen közmeghallgatásra, használod-e azokat a lehetőségeket, hogy ellenőrizd, mire költi a pénzed az önkormányzat?

12. Teszel-e fel kérdéseket a parlamenti képviselődnek?

13. Aláírod-e a petíciókat névvel, címmel, amik a törvények kikényszerítésének első lépése lehet?

14. Elmész-e tüntetésekre, demonstrációkra, ha valami nem tetszik?

15. Szervezel-e magad tüntetést, demonstrációt olyan ügyben, ami téged is érint?

16. Próbálsz-e a tévéből, újságból, Internetről naprakészen tájékozódni, hogy mit akarnak a pártok a következő ciklusban azzal, hogy megismered a programjaikat?

17. Ha választanod kell egy elemző beszélgetős műsor és az aktuálisan futó tehetségkutató show között, akkor előbbit választod-e, hogy tájékozódj?

18. Voltál-e szavazni minden alkalommal 1989 óta?

19. Elmész-e 2014-ben szavazni?

A kérdéssor önmagában lehet egy cselekvési program, hogy mielőtt elhagyod az országot, tégy meg mindent, hogy maradhass. Mert szükség van rád. És ha mindent megtettél, amire 100%-os befolyásod van, és mégsem sikerült semmit elérned, akkor szívből kívánok neked jó utat és vigyázz magadra, sok szerencsét!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr95630238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása