Hol élünk? Ezért tart itt ez az ország!
Ember és a hatalom viszonya

A mai Magyarország nyomokban tartalmaz polgári gondolkodást, és viselkedést,mégis minden második posztban olvassuk, hogy "Hol élünk?", "Ezért tart itt ez az ország"! A szerző nyáron írta meg egy település sportegyesülete kapcsán kialakult helyzetről a véleményét, mint állatorvosi lóról. Több részben adjuk közzé, de egymásra épülnek. Kövessétek a blogot!

autocracy.jpg

 

#1 – A lakosok és a városvezetés közötti viszonytalanság

A mai magyar társadalom egy sajátos keveréke a kádárizmusnak, a kapitalizmusnak és a feudalizmusnak. A polgármester és a lakosok fordított módon vannak bekötve egymáshoz. Egyrészről van „a jó polgármester majd mindent elintéz” igénye, mint ahogy a szüleinkhez viszonyulunk, de abban a pillanatban lázadunk, ha nekünk nem tetsző döntést hoz; mint ahogyan apánkhoz, anyánkhoz viszonyulunk, amikor nem veszi meg, amire vágyunk, vagy nem enged el bennünket valami buliba. A polgármester részéről egy sajátos amnézia van jelen azzal kapcsolatban, hogy kinek tartozik felelősséggel, ki választotta meg, kiknek az adóbefizetéseiből működik a városháza (kádárizmus).

Mindenhol van egy szűk elit, aki anyagilag támogatja a polgármester megválasztását, aki jól jár a helyi beruházásokkal, és a sportot anyagilag is támogatja, amelyekkel újabb előnyökhöz jut. Itt most az egyszerűség kedvéért eltekintek attól, hogy Magyarországon a helyi befektető általában egy központi haver és stróman, valamint attól is, hogy a TAO hozzájárulások egy részét szatyorban vissza szokás adni annak, aki felajánlja, mert ez durva általánosítás, és nem minden településre igaz (kapitalizmus).

A lakosok koncentrikus körökben helyezkednek el a hatalom és az információ körül. Vannak a periférián a boldog tudatlanok, akik csak azt látják, amit megmutatnak nekik. Vannak a magukat körön belül érzők, akik hallomásból tudnak információt, és azt adják-veszik a virtuális infópiacon. Vannak a körön belüliek, akikkel a hatalom emberei magánéleti helyzetben vagy a hatalomgyakorlás közben személyesen is találkoznak, akik ismerik a valóság egy részét, és végül van maga a kör, ami nagyon szűk, kevés emberből áll, és a kölcsönös érdekfüggés tartja őket a körben (feudalizmus).

Mi ezzel a probléma? Az, hogy ebben a sajátos magyar keverékben az információhoz való hozzájutás nem egyenlő a polgárok között, a megválasztott városvezető és az őket megválasztó polgárok mindegyike tévedésben van azzal kapcsolatban, hogy ki van kiért.

Ebben a sajátos elegyben a kör szélére tolódnak azok a polgárok, akik nem akarnak, vagy alkatuknál fogva nem tudnak részt venni a hatalom által kínált és a többség által kialakított keretrendszerben, ezért képtelenek arra, hogy a jogaikkal és kötelességükkel tisztában levő hozzáállásukkal megelőzni vagy kezelni tudjanak a településen elmérgesedő helyzeteket.

 

#2 – A döntéshozatal kulturálatlansága

A döntés a mindenkor megválasztott képviselők joga. Egy normálisan működő demokráciában ezekről a döntésekről számolnak be a politikusok négyévenként, és eszerint kapják újabb megbízatásukat, vagy vonulnak vissza polgári foglalkozásukhoz.

Magyarországon a politikából nincs visszaút – kevés kivételtől eltekintve – a korábbi foglalkozáshoz, a politikusok nagy része a politikából él, ezért elemi érdeke, hogy mindenáron hatalomban tartsa magát, hiszen ettől függ a családja megélhetése.

Egy 100%-os városi tulajdonú cég vezetésének a mindennapi működés biztosítása a dolga. Egy normálisan működő demokráciában az ilyen cégek átláthatóan működnek, folyamatosan informálják a lakosokat a bevételről és a kiadásokról.

Magyarországon a cégek képtelenek a jogkövető működésre, ha nem akarnak csődbe menni a rendkívüli adóterhek és a százféle értelmetlen szabályozás miatt, amit a hatalom a kölcsönös bizalom hiányában rájuk terhel. Egy cégben tehát elemei reflex az átláthatatlanság megőrzése, különben politikai vagy önös gazdasági okból bárkinél találhatnak a bármilyen ellenőrök bármilyen apró hibát, amit az ellenőrzésekkor nyíltan ki is mondva tudatosan keresnek.

A mai magyar hatalomrendszerben szó sem lehet átláthatóságról vagy a lakosokat bevonó elszámolásról. Nem működnek a döntéselőkészítés rendszerei, nincs szó részvételi demokráciáról, sőt semmilyen demokráciáról nincs szó, az emberek kész tények előtt állnak, és azokat az első problémakörben bemutatott viszonyok mentén tárgyalják, kommentálják.

A digitális korban a részvételi demokrácia könnyű és olcsó. Számtalan módszere van a döntésben érintettek bevonásának, megkérdezésének az Internet segítségével. A lakosok egy virtuális térben élnek, és a városvezetés, valamint a cég vezetői rengeteg eszköz közül választhatnak, hogy milyen módon teszik számukra elérhetővé az információt, tesznek fel fontos kérdéseket, amelyekre adott válaszok elemzése után vezetik a várost és a céget. Ez Magyarországon lehetetlen éppen a fent leírt sajátos vegyes berendezkedés negatív hatásai miatt.

Az emberek sem igazán akarnak élni a jogaikkal, és a lehető legkevesebbet foglalkoznak kötelességeikkel, amíg a jó apa és anya a mindennapi kenyerüket megadja (kádárizmus). Az emberek nem akarnak, vagy nem tudnak részt venni a közéletben, igyekeznek távol tartani magukat a köz ügyeitől, és maguktól mondanak le ennek előnyeiről, miközben csak a hátrányukat „élvezik” (feudalizmus). A társadalmi ranglétrán való elhelyezkedésük elsősorban szerzett anyagi javaiktól függ, amelyből többnyire rövid távú érdekeik mentén „vásárolnak” (kapitalizmus).

Mi ezzel a probléma? Az, hogy a polgárok nincsenek tisztában a döntéseket megalapozó információkkal, adatokkal, nincs lehetőségük a döntés előkészítésben véleményt nyilvánítani, így a döntést sem tudják elfogadni, azaz annak végrehajtásában sem tudnak együttműködni.

Így a hatalom további előnyökhöz jut az információk visszatartásával, a döntések önkényes meghozatalával, a polgárok pedig megnyugszanak, hogy a döntés rendelkezései alól kiskapukkal kivonhatják magukat, hiszen mindenről „ott fönn” döntöttek.

FOLYTATJUK!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr6614300169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.15. 10:29:31

A lényeg: a kisember nem kér többé a liberális zsarnokságból.

hidroponi 2018.10.15. 11:24:37

@maxval balcán bircaman: a bunozok nem kernek a liberalis demokraciabol

nemecsekerno_007 2018.10.15. 11:27:29

"A mai Magyarország nyomokban tartalmaz polgári gondolkodást, és viselkedést..."

Szerencsére egyre többet, de nem az posz-kádári ellenzék jóvoltából.

chrisred 2018.10.15. 12:23:43

@nemecsekerno_007: És nem a posztkádári kormány jóvoltából.

nemecsekerno_007 2018.10.15. 12:35:56

@chrisred: ?

A kormány kurvára nem poszt-kádári. Se gondolkodásában, se cselekvésben...

Persze próbálkozhattok mást sulykolni, láthatóan kevés sikerrel...

chrisred 2018.10.15. 12:49:53

@nemecsekerno_007: Lehet, hogy te agitálni próbálsz a közösségi térben, én csak a véleményemet osztom meg, abszolút hidegen hagy, hogy ki ért vele egyet. Úgyhogy a sikeresség nem szempont. A kormány, meg a mögötte politikai erő meg kádári gyökerekkel rendelkezik (na meg azokból áll), és posztkádári módszereket alkalmaz.

orlando2012 2018.10.15. 13:47:54

Még van négy alfejezete a kérdésnek, örülök, hogy hozzászóltok, főleg, ha érvek is vannak, az még jobb.

sinus67 2018.10.15. 15:01:34

"...vagy alkatuknál fogva nem tudnak részt venni ..."

Ez nagyon PC volt! :)

sinus67 2018.10.15. 15:06:04

@nemecsekerno_007:

Oké! Fogadjuk el az állításod!
Ennek tekintetében a posztkádári kijelentésed mivel támasztid alá az ellenzék tekintetében.
Mondjuk a jobbikra és a momentumra lennék kíváncsi. De a többit is sorolhatod!
Lássuk!

orlando2012 2018.10.15. 15:08:52

@sinus67: itt arra gondolok, hogy sokan nem képesek elviselni a kiállással járó stresszt, vagy introvertáltak, pedig véleményük nagyon is van.

sinus67 2018.10.15. 15:36:20

@orlando2012:

Értem!
Akkor idetartoznak azok - pl. közszolgák is -, akik nem merik vállani a kiállást!
Azért az is állja némileg, amire én gondoltam! :))

kvadrillio 2018.10.15. 20:37:08

MIJAFASZEZ ??? AZ 1920-AS......30-AS ÉVEK ??? A HORTHY-KORSZAK NYOMORA ÚJRA MEG ÚJRa ??? hol van itt a 21. század ??? 3. évezred plánehhh ????!!!
BAZDMEGORBÁN A RENDSZARODAT !!!
Bár a feltételek és a körülmények elfogadhatatlanok, virágkorukat élik Magyarországon az uzsoraalbérletek, a mélyülő lakhatási válság miatt egyre többen – sokszor kisgyermekes családok is – kénytelennek ezt választani. A másik lehetőség ugyanis az aluljáró, vagy valamelyik túlzsúfolt tömegszálló lenne. A jelenségre a Habitat for Humanity Magyarország friss lakhatási jelentése irányította rá újból a figyelmet. Az uzsoraalbérlet fogalma régóta ismert, de mára a helyzet annyiban romlott: az utóbbi években, felismerve a "piaci" igény, egyre többen látnak üzletet benne. Az apró, szobányi „lakások”, a bérbe adott fáskamrák mellett olyan magántulajdonú ingatlanok is megjelentek, amelyeket néhány négyzetméteres szobácskákra osztott fel a tulaj, hogy minél több, kiszolgáltatott helyzetben lévő embernek adhassa ki azokat. A szobákat gyakran semmi más, csak egy néhány centi vastagságú falap választja el. A fürdőszoba, konyha közös használatú.

kvadrillio 2018.10.15. 20:46:30

nu, ENNYIT TUD VÁLTOZNI EGY EMBERKE, HA HATALOMHOZ JUT ! ENNYIRE TORZUL A JELLEME NEKIJEHHH !!!

Ezek az idézetek szerepeltek a táblákon

„A tandíj mellőzésével is lehet fejleszteni az egyetemek és főiskolák működését.” - Orbán Viktor (2008. március)

„A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.„ - Orbán Viktor (2012. július)

„Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt.” - Orbán Viktor (2008. Február)

„Beszéljünk ismét egyenesen. A tandíj a magunkfajtákat kirekeszti az egyetemekről.” - Orbán Viktor (2008. Február)

„Sohasem fogok belenyugodni abba, hogy Magyarországon tandíj zárja el a gyerekek előtti felemelkedés lehetőségét." - Orbán Viktor (2008. Február)

:o)))))))))

kvadrillio 2018.10.15. 20:48:17

ESZTETET HÍJJÁK : JELLEMTORZULÁSNAK !!!!!!!!!!!!!

AVAGY...HATALOM BIRTOKLÁSA MIATTI JELLEMTORZULÁSNAK !!!!!

VIKTORKA A VÉGÉN EGÉSZEN ZOMBI LESZ !!! :o)))

Hozzászólok 2018.10.16. 00:13:04

Nem vagyunk rosszabbak a Deákné vásznánál.
Nem kéne általános világszintű jelenségeket a magyarok speciális balfaszságaként feltüntetni.

orlando2012 2018.10.16. 04:46:35

@sinus67: ők azok, akik nem akarnak.

orlando2012 2018.10.16. 04:47:31

@kvadrillio: értem, amiket írsz, de ez a blog nem az Orbán-kormányról szól, hanem a mindenkori hatalom és ember viszonyáról.

orlando2012 2018.10.16. 04:48:43

@kvadrillio: nem Orbánnal foglalkozunk ebben a cikkben és a folytatásokban sem. Szeretnénk túllépni ezen, és a mindenkori hatalomról és emberről mondani valamit.

orlando2012 2018.10.16. 06:10:43

@Hozzászólok: közhellyel kezdődő kommentre nehéz választ adni. Mivel magyar vagyok, itt élek, elsősorban a magyar viszonyokat tudom értelmezni igazán, ezért nem vállalkozom világszintű jelenségek bemutatására egy blogban. Még ha igaz is lenne, hogy minden magyar jelenség egyben világjelenség, akkor mi van? akkor dőljünk hátra, hogy ja, ez világjelenség, nekünk nincs dolgunk vele. amúgy annyira azért nem világjelenség, például Dániában az önkormányzatoknál van a bevételek és az ügyek nagy része, a központi kormánynál pedig csak néhány igazán nemzeti ügy, a kérdések, feladatok helyben maradnak a forrással együtt. Így a dánok jobban értik és el tudják fogadni a döntéseket, lévén közelebb vannak a pénzük elköltésének közvetlen ellenőrzéséhez. Csak hogy egy példát mondjak.

sinus67 2018.10.16. 09:18:31

@orlando2012:
Nem a karfás székben ülőkről van szó.
Annak idején, pl. a Bohóc forradalom után kirúgtak tűzoltót és közalkalmazottat is.
Ismeretségi körömben ketten voltak ilyenek.
Tudom, nem reprezentatív, de az újságok is cikkeztek erről.
Nem a nem akarásról van igazán szó, hanem a félelemről. A jelenlegi ellenzék balf@szkodását és mondanivalójának hiányát elnézve (ha van is mondanivaló, az egyre kevesebbekhez jut el /nem mindenki lóg a neten/) a félelem megmarad, hiszen nem hogy garancia nincs arra, hogy elérnek valamit, hanem egyenesen az a garancia, hogy az ellenzék minden megmozdulása, akciója befuccsol. Látva a harmadik elsöprő eredményű választást ezek az emberek egyre kevésbé lesznek ki- és megmozdíthatók.
Majd a tömeges leépítéseket követően ez talán változni fog, de bárkinek nehéz dolga lesz ezentúl tömegeket, kiváltképpen kritikus tömegeket megmozgatni.

Persze vannak, akikre igaz az állításod, hogy nem akarnak, de - mégegyszer mondom - a jelenlegi ellenzék bénázását látva ez így is marad jó darabig.
Mi elvitatkozgatunk, anyázgatunk, érvelünk jól, vagy hamisan itt a blogokon, de ez semmit nem változtat.
A politikát nem itt kell alakítani.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása