KÉPek a VÉGekről: Határmenti történetek - La Linière, egy történet, melyet ismerni kell

blogra_2.png

Vannak olyan helyek, amelyeket mindenki ismer, nem azért, mert jártak már ott, hanem azért, mert történelmi események által a kollektív emlékezet örökségévé váltak.

Az egyik ilyen hely Dunkerque, azaz Dunkirk. A város hatalmas strandjai és kikötője a második világháború egyik legdrámaibb helyszínét adták. Több mint 400 000, a náci seregekkel szembenéző katonát evakuáltak versenyt futva az idővel. Ez egy szimbolikus csata, egy olyan pillanat, amelyben úgy tűnt, hogy a harc az európai szabadságért tragédiával végződik. Azonban a remény soha nem vész el, még akkor sem, ha a helyzet kilátástalan, és mára már ismerjük a történelem alakulását.

A híres csatahely közelében, Grande-Synthe városa évek óta más remények, más menekülési történetek helyszíne, más, jobb életre vágyó, a háború, az éhínség, a szegénység elől menekülő emberek gyülekező helye.

Ilyen, a közös emlékezet helyszíne lesz a La Linière menekülttábor is.

A migránsok jelenléte Grande-Synthe városában körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdődött: páran átutazóban, akár csak pár napot töltöttek ott. Céljuk rokonok, barátok látogatása, álmok megvalósítása volt Nagy-Britanniában. A város szélén egy erdőtisztításon állítottak tábort. Láthatatlanok voltak, kivéve a helyi civil szervezetek számára, melyek a túlélésben segítették őket.

  1. tavaszán és nyarán, akárcsak egész Európában, a migránsok száma Grande-Synthe-ben is jelentősen megnőtt, 3000 főt is elérve. A bevándorlók Basrochban telepedtek le, egy ökológiai szomszédság létrehozását célzó zöld övezetben. Ez a mocsaras terület, ahol a migránsok egészségtelen körülmények között éltek, nagyon nehéz körülményeket teremtett.


blogra2.jpg

Grande-Synthe polgármestere a táborlakók alapvető emberi szükségleteinek kielégítéséért küzdött a civil társadalommal együttműködésben, és így sikerült meggyőznie az állami hatóságokat, hogy javítani kell ezen a helyzeten. Közel 1600 főt, főleg kurd, iraki és afgán származású személyt fogadtak be a La Linière táborba. Közöttük és a helyi közösség között kialakult egy kapcsolat és közös programokat szerveztek.

  1. áprilisában tűz ütött ki a táborban, elpusztítva a tábor jórészét. A családokat a város öt sporttermébe helyezték át, míg az újonnan érkezők a Puythouck természetvédelmi rezervátumban kaptak helyet, egészen a terület 2018. évi evakuálásáig.

Az évek során a menekültek részt vehettek a helyi életben. Ez nem azt jelenti, hogy nem voltak problémák, ezt a tábort elpusztító tűz is bizonyítja, de a tábornak és történetének sok tanulsága van számunkra.  

A „dzsungel törvényét” humánus és tisztességes megoldásokkal kell helyettesítenünk. Ez lehetővé teszi a bevándorlók számára, hogy ne érezzék magukat láthatatlannak, a helyi lakosoknak pedig kapcsolatba léphessenek a bevándorlókkal és ne tartsanak az ismeretlentől. Valamint azt is azt tanítja számunkra, hogy milyen fontos az állam és az önkormányzatok közötti együttműködés, a helyi igények megértése, valamint az állami intézmények és civil szervezetek közötti szoros együttműködés.



blogra3.jpg

Ha mindenki hozzáteszi a maga részét, akkor mindannyiunk helyzete jobb lesz. A La Linière nem volt zárt tábor: az önkéntesek, a látogatók és a migránsok szabadon léphettek be és távozhattak. Az emberek és családok számára tervezett létesítmények messze túlmutattak a konténereken, azért készültek, hogy az ott lakók jól érezzék magukat. Természetesen voltak egymással ütköző vélemények, de a civil szervezetek bevonásán keresztül a tábor intézményi nézőpontján túl az emberi szempontok is szerepet kaptak.

A La Linière tábort állami intézményi rendszer működtette, ám ellentétben más ilyen rendszerekkel nemcsak a Nagy-Britannia felé vezető migrációs útvonalon elhelyezkedő „állomás”volt, hanem egy köztes emberi találkozó hely. A táborban bizonyos fokú autonómiát élveztek a bevándorlók, amely lehetővé tette a spontán napi társadalmi és kulturális tevékenységek kialakulását a lakosok és egyesületek bevonásával.


blogra4.jpg

A La Linière tábor soha nem lesz olyan híres, mint Dunkirk kikötője, de egy elmesélendő történet lesz. A befogadás, az emberségesség és a tisztelet története, amely mindenki életét jobbá teszi. Elvégre ez is, a leghíresebb történetekhez hasonlóan, a szabadság és az emberségesség története.



blogra5.jpg

Christian Elia írása

blogra6.jpg

 

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/la-liniere-a-story-to-tell/



#snapshotsfromtheborders #kepekavegerol #DEARprojects

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr7615991678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása