KÉPEK A VÉGEKRŐL: HATÁRMENTI TÖRTÉNETEK - KÖZÉPEN PEDIG FOLYIK A KULPA FOLYÓ

1_6.jpg

Egy folyó leginkább maga az élet. A folyó körül az emberek mindig letelepedtek, termesztettek, az oltotta az ők és állataik szomját. A folyó azonban mindig ketté is osztja a partokat. Éppen ezért a folyó mindig az élet, de egyben időnként határvonal is.

Ez a helyzet a Kulpa folyóval is, Szlovénia Bela krajina térségében, a horvát határon.
Gazdag biodiverzitása okán a folyó mindig is egy egyedülálló, ma már nemzeti parknak minősülő területen folyt. 

Egy folyó mindig változik: a Kulpa folyó lusta hegyi patakként indul, nő, akár egy ember, és szelíd alföldi folyóvá duzzad. A teljes terület az 1990-es évek végén vált Európa egyik legértékesebb nemzeti parkjává.

A növény- és állatvilág óriási változatossága, páfrányok hatalmas fái, nagy vadállatok, így medvék, farkasok és hiúzok találhatók itt. 

De a folyó egyben határ is. Így volt ez az Osztrák-Magyar Monarchia idején, amikor a Bécshez tartozó (Szlovénia) és a Budapesthez tartozó (Horvátország) területeket osztotta ketté, valamint így volt ez a második világháborúban is, mindaddig, amíg nem vált minden Jugoszláviává. 

2_6.jpg

A Kulpa folyó ismerte a háborút, azt, amikor Jugoszlávia széthullott egy olyan konfliktusban, amely odavezetett, hogy az első menekültek is átkeltek a folyón. Olyan, saját országukon belül lakóhely változtatásra kényszerített személyek voltak ezek, akik később egy másik nemzet állampolgáraivá váltak.

Még ma is azok az emberek kelnek át a Kulpa folyón, akik háború elől menekülnek. A balkáni útvonalon szír, afgán, kurd és sok más menekült halad át a folyón. Egyes kormányok akadályokat építettek a folyó mentén, olyan kerítést, amely bár nem gátolja meg az átkelést, de olyan új Európán áthúzódó falakról tanúskodik, melyekről senki nem gondolta, hogy a berlini fal 1989-es leomlása után még valaha lát.

A Kulpa folyó pedig csak folyik tovább, a történelem közepén, határokon és államokon át. Nyomokat és emlékeket hagy hátra. Bela krajina az emberi biodiverzitásnak is emlékművet állít, Crnomelj e régió egyik legnagyobb központja.

3_5.jpg

Az elmúlt évtizedekben emberek ezrei hagyták el ezt a térséget, hogy szerencsét próbáljanak, és sokkal több érkezett az elmúlt évszázadokban, amikor a határ háborút és konfliktust jelentett. Szerbából, Bosznia-Hercegovinából és Montenegróból érkeztek letelepedők, akik viszályoktól és megszállás elől menekülve termőföldért és házért cserébe vállalták, hogy megvédik e határokat.

Most, hogy a háborúnak vége, ez a nyelvek és kultúrák olvasztótégelye, amely egyesíti a nyelvi és vallási kisebbségeket, mint az Ortodox keresztényeket és a katolikusokat.

Egy középút történelem és természet között, melyen életek és emberek haladtak át tegnap és ma.

 

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/kolpa-in-the-middle-flows-the-river/

#snapshotsfromtheborders #kepekavegekrol #DEARprojects

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1916687778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása