KÉPEK A VÉGEKRŐL: HATÁRMENTI TÖRTÉNETEK - MUSA ÉS MARCO, EGY RÚGÁS A RASSZIZMUSNAK

1_9.jpg

Az olasz Marche régióban található Save The Youths Montepacinin FC története: példa arra, amikor a sport a befogadásról szól 

„Először 2014-ben találkoztam Marcoval. Én éppen akkor érkeztem Olaszországba, másokhoz nagyon hasonló élettörténettel. Gambiai falumat hagytam el és a Líbián át vezető hathónapos utamat követően másik 250 emberrel együtt felszálltam egy fa hajóra. Megérkeztünk Szicíliába, repülővel elvittek minket Rómába, majd busszal a Marche régióban található Fermoba, ahol a papi intézet fogadott be minket.” Musa Darboe tökéletesen beszél olaszul és precízen, minden részletre odafigyelve mesél.
„Miközben a Területi Bizottság előtti meghallgatásomra vártam, amely alapján döntöttek volna a nemzetközi védelem iránti kérelmemről, a többi fiatallal bekerültem a Montepacini szociális farmra, közösségi szolgálatra.”

A Fermo közeli Montepacini szociális farmja egy hely a szolidaritás, a találkozások, a kölcsönös segítségnyújtás jegyében. A mezőgazdasági területen az 1980-as években alapított farm mindig is a befogadás helyszíne volt. A múltban még a szenvedélybetegekkel, ma már a hátrányos helyzetű emberekkel foglalkoznak és azzal, hogy ők olyan csoport tagjaivá váljanak - köztük sok önkéntessel - akik a mezőgazdaságon és sporton keresztül egy szolidaritáson alapuló közösséget találnak. „Amikor Musa-val találkoztam, épp a Fermo Önkormányzatnál dolgoztam, mert szakképzett oktató vagyok - meséli Marco Marchetti. „A Fattorie-nél nyugdíjba vonulásomat követően önkénteskedek.”

Az a bizonyos találkozás Musa és Marco között, ott a határon - ami időnként földrajzi, időnként társadalmi és kulturális határvonalat jelent - olyan energiákat szabadított fel az elmúlt években, amik gyakorlati eredményeket hoztak és valóságossá tették az fogadtatás, az integráció és a szolidaritás szavakat.

2_9.jpg

„Amíg a Bizottság döntésére vártam önkénteskedtem és olaszul tanultam. Hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoztunk és nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk. És amikor tudtunk, fociztunk” - meséli Musa. És a focinak különösen jelentős szerepe van ebben a történetben. „A többi fiúnak és nekem is a Fattoria volt és ma is Olaszország maga, a hely, ahova érkeztünk, ahol olyan emberekkel találkoztunk, akik egy kultúrával való találkozást képviseltek, egy támogató közeget. A velem érkezők közül még azok a srácok is nagyszerű emlékeket őriznek erről a tapasztalatról, akik már külföldön élnek. Én maradtam, és sok mindent tudtunk Marcoval véghezvinni, mint Abbott és Costello.”

Musa megkapta a menekültstátuszt. Marco segített neki házat és munkát találni, de mindez a támogató közösségnek is köszönhető volt. „Ma már egy nagy cég dolgozója vagyok ezen a környéken és egy olyan család otthonában élek, akik már régóta a családom. Persze, hiányzik a gambiai családom, de az ittenieknek köszönhetően sosem érzem magam egyedül. Linda Nagyi pedig egy különösen fontos személy. Először ellenezte, hogy befogadjon, de ma már ő vigyáz rám és gondoskodik rólam: a rasszizmus onnan ered, hogy nem ismerjük egymást.”

Musa munkája ellenére nem hagyta abba az önkéntes munkát sem, Marcoval együtt folytatják a Fattoriaban. Továbbra is együtt, a sport révén dolgoznak a hátrányos helyzetű, menedékkérő és menekült fiúk befogadásáért.

„2016-ban, a hátrányos helyzetű fiúk, a menekültek és menedékkérők közötti sportegyüttműködés egyéb tapasztalatai után arra gondoltunk, hogy egy afrikai fiúkból és a központunkból származó hátrányos helyzetű fiúkból álló vegyes csapatot nevezünk be egy olasz sportközpont hátrányos helyzetűeknek indított 7-a-side focis tornájára. Egy valódi bajnokság, ahol minden meccset elvesztettünk” - nevet Marco, „ahova viszont vittünk egy új üzenetet, egy más sportszemléletet: a kölcsönös segítségnyújtás, sok vidámság, mindez hozhat egy más szellemiségben megélt sportéletet.”

3_8.jpg

Az első tapasztalat után kezdődött a Montepacini Fociálom. A hátrányos helyzetűekből, menekültekből és önkéntesekből álló csapat felkeltette a Federazione Italiana Gioco Calcio (Olasz Labdarugó Szövetség) érdeklődését, akik 2017-ben megkeresték Musat, Marcot és a többieket, hogy indítsák a csapatot a hátrányos helyzetűeknek tartott 7-a-side foci tornán, és eközben a csapatot a város focicsapata a Fermana is befogadta és támogatta.

„Ez jó irány, tele megelégedettséggel, de volt egy álmunk: hogy profi bajnokságon is részt vehessünk, hogy a hivatalos labdarúgásba is bevihessük a történetünket”- mondta Musa. „Eleinte senki nem hitt benne, de azért mi mentünk előre.” Volt ugyan egy hasonló szervezet, az AfroNapoli, de ők anélkül játszottak, hogy a rangsorban figyelembe vették volna.

"Elértünk egy bravúrt" - mondta Marco. „Ma a Save The Youths Montepacini FC már a harmadosztályban játszik, sikerült a labdarúgás bürokráciáján is átverekedni magunkat, így a fiúknak sem kell a sport útlevelet megszerezni a saját országaiktól.”

„Régebben a győzelemért játszottam”- mondta Musa, aki remek focista és a csapat elnöke. „Ennek az élménynek köszönhetően más dolgokat is megtanultam: hogy milyen együtt lenni, jól érezni magunkat a csapattársakkal és az ellenfelekkel is. Már akkor nyerünk, amikor felmegyünk a pályára, mindegy hogy a meccset megnyerjük vagy elveszítjük. Vannak gyerekek, menekültek, menedékkérők Gambiából, Maliból, Szomáliából, Elefántcsontpartról, Ghánából. Nagyszerű élmény és a java még hátra van!”

A Save The Youths Montepacini FC története már egy könyvet és egy dokumentumfilmet is ihletett, a közeli Porto Sant'Elpidióban megrendezett strandfoci-világbajnokság szervezői pedig felvették a kapcsolatot a fiúkkal, hogy hozzanak létre egy pán afrikai képviseletet. A covid mindent lelassított, de Musa, Marco és a többiek nem terveznek leállni, továbbra is hirdetik a sport általi befogadás üzenetét.

Christian Elia

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/musa-and-marco-a-kick-against-racism/

 

#snapshotsfromtheborders #kepekavegekrol #DEARprojects

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8816697398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása