KÉPEK A VÉGEKRŐL: HATÁRMENTI TÖRTÉNETEK - IGOR ÉS A MARIBORI HÁZ

1_21.jpg

„Én mindig is Szlovéniában éltem, remélem itt is maradok. Soha nem tapasztaltam meg azt, milyen menekültnek lenni, de sokat utaztam és sok emberi problémával és nehéz élettel találkoztam ezeken az utakon.”


Igor Bratuša a maribori Integrációs Ház igazgatója, amely a szlovén kormány migránsokat támogató és gondozó kormányhivatalának (UOIM) intézménye. Lehet Igor egy a migránsokkal foglalkozó sok európai tisztségviselő közül, de elég csak beszélni vele a munkájáról és máris megértjük, milyen fontos is a humánus szemlélet azoknak az embereknek, akik útjuk során vele találkoznak.

„Ezen a területen 2003-ban kezdtem dolgozni, azt követően, hogy befejeztem közigazgatási tanulmányaimat a menedékkérők témájában. Ljubljanában, a Menedékházban kezdtem dolgozni. A menedékkérőkkel való kezdésem után más területre tértem át, a menekültekhez. Sokkal nagyobb kihívás volt ez számomra, mert sok új készségre volt ehhez szükségem. Úgy vélem, hogy a menekültek sikeres integrációjához elengedhetetlen, hogy a státusz megszerzése után azonnal megfelelő és megfizethető szállást kapjanak, amelyet hivatalunk a kezdetektől fogva támogat. A szállás kulcsfontosságú az integrációban, ez a kezdeti támogatás segít abban, hogy ezek az emberek az idejüket például szlovén nyelv tanulására fordítsák, vagy saját szállást keressenek, anélkül, hogy erre időbeli korlát állna fenn.”- mondja Igor. „Az Integrációs Ház erről gondoskodik és nálunk - a bizottság döntésétől függően - akár fél évig is meg lehet szállni. Ez a bizottság dönt a menekültnek családjával való újraegyesítéséről is.

2_21.jpg

A maribori Integrációs Ház az épület felújítása után 2007-ben nyílt meg hivatalosan. A volt Jugoszláviában zajlott háború menekültjeit is még ide fogadták be. A szállásközpontok korábbi kialakítása csoportoknak szólt, mi viszont egyénre szabott szállást akartunk szervezni" - magyarázza Igor. „Felújítottuk az egész létesítményt és 26 különálló egységet hoztunk létre magánszemélyeknek, pároknak és családoknak. A menekültek elhelyezésének költségeit a migránsokat támogató és gondozó kormányhivatal (UOIM) állja, mi gondoskodunk a takarításról és a személyi higiéniáról és általában együttműködünk a Vöröskereszt szervezetével, amely havonta élelmiszersegélyt biztosít. Akiknek ruhára is szüksége van, a Vöröskereszttől vagy jótékonysági szervezettől kaphat segítséget. Három alkalmazott van a házban: a feladatunk, hogy minden menekültnek segítsünk a Szlovéniában tett első lépésekben, hogy megismertessük velük a társadalmat, amelyben élni fognak, és hogy segítsünk nekik az integráció és új életük minden területén.”

Igor úgy mesél Mariborról, mint ami az integráció ideális dimenzióit nyújtja: „Szlovénia második legnagyobb városa, tele szolgáltatásokkal (kórház, egyetem, iskola), viszont azzal az előnnyel, hogy emberléptékű, mert nem túl nagy és nagyon egyszerű itt az élet. A mi munkánk nagyon fontos. Az integrációs intézkedések megtervezése és hatékony végrehajtása alapvető fontosságú: a bevándorlók csak hatékony programok révén tudnak sikeresen beilleszkedni új környezetükbe, ugyanakkor az integrációs folyamat révén arra kapnak lehetőséget, hogy aktívan részt vegyenek a fogadó ország új társadalmában. Ez a folyamat két irányban működik - magyarázza Igor - ebbe beletartozik a mi befogadóképességünk és az ő hajlandóságuk a beilleszkedésre. Akkor működik a dolog, ha mind elhivatottak vagyunk.”

Még elhivatottsága és a rendelkezésre álló szervezetek és lehetőségek ellenére is, Igor munkája nem könnyű. „Az emberi történetek, amikkel a munkám során találkozom mind nagyon aggasztóak és fájdalmasak. Muszáj profiként viselkednem a munkámban, így fontos számomra, hogy csak annyira érintsen meg egy-egy ilyen történet, amennyire megengedem. Ezek ugyanis általában sok energiát emésztenek fel, ezért fontos, hogy mind úrrá legyünk ezen a stresszen”- fejti ki Igor.


„Megvan a magam módszere arra, hogyan csukjam be az ajtókat, mert egyébként túlságosan nagy lenne a teher, és összeroskadnék a menekültektől hallott történetek nyomása alatt. Fontos azonban, hogy bármilyen nehéz is hallani a történetüket, minden menekültet egyformán kezeljünk, és mindenkinek garantáljuk a legmegfelelőbb segítséget, amelyre életének adott pillanatában szüksége van."

3_18.jpg

Ha nem is tűnik professzionálisnak ez a megközelítés, nem könnyű kimaradni belőle.
„A történetek megérintenek minket, különösen az, amikor látjuk, mennyi szenvedést hordoznak magukban ezek az emberek”- mondja Igor. „Munkánk során figyelembe kell vennünk ezeket, mert a különböző szakértőkkel, akik segíteni tudnak gyakran csak e történetek alapján, és az ezekhez kapcsolódó problémákon keresztül találjuk meg a kiutat. Különösen emlékszem egy családra, akiknél két fogyatékos gyermek volt. Az édesanya nem tudta elviselni az új kultúra és az idegen környezetben való élet terhét, ezért elhagyta Szlovéniát, miközben az édesapa nem adta fel és még mindig azért dolgozik, hogy e két gyermeknek megteremtse az itteni életet.”

Szlovéniának is megvan a maga története. „A kilencvenes évek közepén sok menekültet fogadtunk be Jugoszláviából. Menekültként jöttek, miközben évtizedekig egy országban éltünk. A feléjük való közeledés más volt, mint most, hiszen egy volt a történelmünk. Később ez megváltozott, mert már más kultúrákból érkező menekültekkel álltunk szemben. Nehéz volt számukra, mert éppen akkor hoztuk létre a menekültügyi rendszert, és a közvélemény nem volt éppen elismerő a munkánkkal kapcsolatban. Idővel azonban az emberek is változnak, így ahogy egyre több menekült érkezett, a közvélemény és lassan átalakult és lassan megértették azt, hogy nem minden menekült rossz ember. Többnyire azt láttam a munkám évei alatt, hogy a közvélekedés javult”- mondja Igor.

„A határ csak az emberek elméjében létezik; az emberek a maguk módján úgy értelmezik a határt, mint egy vonal, amely elválaszt két országot. Határok mindig is voltak és lesznek, de mindannyiunk számára jelentős felelősség, hogy ezeket a határokat befogadóvá tegyük, és ezt a jövő generációi számára kell megtennünk" - zárja Igor.

Christian Elia

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/igor-and-the-house-in-maribor/

 

#snapshotsfromtheborders #kepekavegekrol #DEARprojects

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8016723600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása