Aki nem dolgozik, ne is legyen

flashdance.jpgReggel öt óra, ébresztő megszólal, és olyan üdén talál, hogy az első gondolatom, az, hogy majd a sírban kialszom magam. 

Ma megkezdődött a tartósan munkanélküli emberek képzéssorozata. Egyelőre, nekem csak nevek egy listán, illetve azért egy névhez beugrik egy arc is. Nos, ő meg a listámon nincs rajta, csak épp hegesztő, és nő, és Flashdance, és Jennifer Beals. Miért e kis „gondolatvihar”?  Igen, bizony, a csoportom tagjai közül sokan hegesztő szakmát is kitanulják a tréningsorozattal párhuzamosan. A tréning támogatja az OKJ-s képzést, a témák kulcskompetenciák, motiváció és álláskeresési technikák. Gondolatok jönnek-mennek a fejemben, céges tréning nehezebb vagy itt velük? Hát majd meglátjuk!

Megérkezem a képzés helyszínére, jönnek a résztvevők is. Fiatalok, idősebbek, nők, férfiak, romák, kisgyermekes szülők és hajléktalanok. Hát igen, a munkanélküliség nem diszkriminál! Végre arcok is társulnak a nevekhez. Kis tájékoztató, és a trénerek bemutatása után a csoportok elvonultak a termeikbe. És akkor jött a sok élet-történet: sikerek, kudarcok, örömök és bánat. És még valami, megjött a kérdés megint: hol könnyebb?  Cég vagy itt? A válasz kicsit másképp érkezett a fejembe, de nyugodtabbá nem tett: Majdnem szó szerint idézve egy nagy „klasszikus” tévéműsort: Itt tényleg lét a tét! Emberek jöttek tanulni, hogy legyen esélyük, hogy valami olyat kapjanak, amivel a sok kudarc után végre sikert érnek el. Legyőzték a tartós munkanélküli lét során „megszületett” „démonaikat”, kétségeiket, szinte önmagukat is, és eljöttek reményekkel tele. Idővel a nyugtalanságom átváltozott eltökéltséggé, hogy nekik itt és most, egészen decemberig, durván komolyan kemény képzésük lesz, ha rajtam múlik, hogy esélyük legyen.

És még valami: mindenki talál munkát, aki akar? Hát hallgatva a történeteket engem nehéz lesz erről meggyőzni.

Kis ízelítő: telefon az álláshirdetést feladó cég szomszédjából: igen még van üres hely, két perc múlva érkezés személyesen: már betöltötték. Igen, roma hölgyről van szó.

Még egy kis ízelítő: Igen, még van üres hely, ja, hogy 53 éves? Sajnos már betöltötték.

És még egy kis ízelítő: Végzettség rendben, tapasztalat rendben, óóó, két gyermekét egyedül neveli, ahaaa, és ki tud vigyázni a gyerekekre betegség és nyári szünet alatt? Ühüüm, szóval nehezen, de azért megoldható majd hívjuk…

Az EBH-t a tematikába biztos beteszem.

Elhittem nekik a történeteket, miért? Naiv vagyok és láttam őket, amikor és ahogy mesélték és, és itt voltak tanulni, képezni magukat, hogy növeljék az esélyeiket. Nekem ennyi érv elég volt.

Holnap a tréning folytatódik…

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr264807633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása