KÉPek a VÉGekről: Határmenti történetek - Traiskirchen: Az idős ember

1.png

 

Vannak helyek, melyeknek olyan történetük van, amit mindenkinek hallani kell. Helyek, melyek az elhelyezkedésük vagy a sorsuk miatt mindig a történelem középpontjában maradnak. És mint mindig, a történelem nem más, mint milliónyi apró történet összessége.  

Traiskirchen, egy közel 20 ezer lakosú város, mely Bécstől csak néhány kilométerre, az alsó-ausztriai Thermenlinie-ben helyezkedik el a források és szőlőskertek között, épp egy ilyen hely. 

Az Osztrák-Magyar Monarchiától a náci rezsimen keresztül, egészen a mai napig, a történelem áthaladt Traiskirchenen, és nyomait, történeteit, felfüggesztett életeket és menekülést hagyott maga mögött a béke közepette.

A történet megismeréséhez – mintha a falak beszélni tudnának-, egy szimbolikus helyről kell indulunk: a Szövetségi Fogadóállomástól (Bundesbetreuungsstelle für Asylwerber), mely egy régi, nagy császári stílusú épület. 1903-ban épült laktanyaként a császári hadsereg tüzérségi csapatainak kiképzésére, majd az első világháború után a kadétok iskolája lett. A náci rendszer elit iskolává változtatta a hírhedt NaPoLa (Nationalpolitische Lehranstalten) fiatalja számára, célja az úgynevezett „Hitler fiainak” SS vezetővé nevelése, faji és hűségi alapon.

2.png

Ez a laktanya, mint téren ülő idős ember, láthatta az egymást követő igaz és hamis birodalmakat, háborúkat, béke megállapodásokat a monarchia és a köztársaság évei alatt. A mai napig ott áll és továbbra is szívesen fogadja a mozgalmas életet, egy helyben és mégis a történelem folyamán mozgásban, a háttérben a Schneeberg csodás tömegével. A laktanya története még 1945-ben nem fejeződött be, amikor is katonai kórház lett. A háború után a tábort a szovjetek osztrák főhadiszállásává alakították. A szovjet csapatok visszavonulása egybeesett az úgynevezett „vasfüggöny” kettéosztottsággal, amin egyesek megpróbáltak átjutni. Az 1950-es években a laktanya a nyugati és keleti blokk közötti hidegháború határához volt köthető. Ezt követően a régi létesítményt a korábbi katonai kiképzőtáborból befogadó állomássá alakították.

Az első menekültek, akik 1956-ban értek a táborbamagyarok voltak, akik az 56-os forradalmat követő megtorlások elől menekültek. Utána, 1968-ban a csehszlovákokon volt a sor, akik a prágai tavasz leverése után menekültek el. 1973-ban, amikor a chilei disszidensek menekültek a Pinochet-rezsim mészárlásaitól, a spanyol nyelv visszhangzott a folyosókon. Később irániak és irakiak érkeztek  a forradalom és a háború elől menekülve. 1982-ben a lengyelek a Szolidaritás mozgalom (Solidarnosc) betiltása után értek el a táborba. Azonban voltak távoli háborúk elől menekülők is, pl.: Vietnámból vagy Ugandából. Az 1980-as évek végén a románok menekültek ide a Causescu-rendszer összeomlása elől. 1992 és 1995 között újabb háború tört ki a szomszédban, a volt Jugoszláviában. Végül 2001 óta, a „terrorizmus elleni globális harc” időszakában, eljött az afgánok és az irakiak ideje, hogy az országukat hátrahagyják. 

3.png

A több ezer átlagos és rendkívüli élettörténet között, amelyekről a régi laktanya falai mesélni tudna, többek közt szerepelnek Paul Lendvai, magyar író és Ioan Holender, román énekes és operaigazgató történetei is. Ők is menekültek voltak, ijedtek és magányosak akár a többi menekült, akiknek segítő kezet nyújtottak és lehetőséget adtak. Felmerül a kérdés, hogy vajon hány tehetség vész el naponta a Földközi-tenger hullámai közt.

A fehér falak és a nagy ablak látták a történelem múlását. A történetek, bár különböznek egymástól, de mind hasonlítanak néhány dologban: félelem, menekülés, szabadság jellemzik. Élet és túlélés.

Az író, dramaturg, Michael Zochow maga is menekült volt, és páratlan szerepet töltött be a globális politika fordulatának tanújaként. A városnak szentelt „Traiskirchen” című darabja, egyfajta „Szentivánéji álom”, amely a menekülők különböző generációit hozza össze egy színpadra.

2015-ben a történelem visszatért Traiskirchenbe, a szíriaiak a világháborúnál hosszabb háborúból való menekülésével. A laktanya és a város most sem fordított hátat a menekülőknek.

A kommunizmus elől menekülőket hősökként fogadták, míg a háborús menekülteket egyszerűen erkölcsi kötelességből fogadták be. Azonban, az újonnan érkező menekültekről szóló narratívák megváltoztak. A háttérben zajló intézmények közötti feszültséggel, a határon élők és a központi hatóságok között vita alakult ki. 

Ugyanakkor nem nehéz tucatnyi olyan képet találni, ahol Traiskirchen polgárai hoznak különböző termékeket a központban lévő családoknak. Mindezt az önkormányzat által indított mottóval: „Fordítsuk át a haragunkat bátorsággá.” 

4.png

Traiskirchent nemcsak a vendégszeretete teszi különlegessé, mert az embereknek nem csak ételre van szükségük. A Találkozások Kertje projekt (Garten der Begegnung) évek óta egyesíti a helyi lakosokat és a menedékkérőket az ökológiai gazdálkodás, a szabás-varrás és a főzés közös megvalósításában.  A szépség képes gyógyítani és nem csak a menedékkérőket: a projekt a helyi lakosság kiszolgáltatott rétegei számára is előnyös, pszichológiai és anyagi támogatást nyújt számukra. Ilyen például a Mommy’s Coffee Time projekt, mely egy olyan találkozóhely, ahol a város édesanyáit, származási országtól függetlenül kaphatnak támogatást. Mert segíteni másoknak azt jelenti, hogy magunkon segítünk. 

Traiskirchen nem felejt. A régi létesítmény még mindig ott áll, hogy emlékeztessen arra, hogy a történelem tele van hullámvölgyekkel.

Vannak, akiknek továbbra is szüksége van egy biztonságos menedékre. A város régi temetőjében található emléktábla a két világháborúban elesettekről emlékezik:

„Ne gondold, hogy millió ellenséged van: az egyetlen ellenséged a háború. Traiskirchenben van egy öreg épület, ami erre emlékeztet mindenkit.” 

Írta: Christian Elia

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/the-old-man-of-traiskirchen/

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr3616118858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása