Youth MythBusters Project - Mítoszírtók
COVID-19 és az 5G lefedettség kapcsolata

Elindult a Mítoszírtók projekt, ahol a fiatalok az insta oldalon és a blogon sorozatokat indítanak az álhírek témájában. Olvassátok szeretettel, az egyik csapat 3 részből álló írását.

  

Álhírek 

Manapság az internet világában az álhírek száma szinte az egekben van, ugyanis bárki kiírhat bármit az internetre. Emiatt fontos, hogy bármilyen hírt, amivel találkozunk, kellő szintű utánajárás következményének eredményeként tekintsük igaznak vagy hamisnak.

Álhírek minden témában keringenek a világban, leginkább aktuális témákra vonatkozóan, mint a 2020-as amerikai elnökválasztás, vagy a lassan egy éve tomboló Covid-19 járvány. Csoportmunkák a virtuális térben terjedő álhírek megtalálásával,elemzésével, valamint hitelességével foglalkozik. Cikksorozatunkban a Covid-19 járványhelyzetről, valamint az ezzel kapcsolatos álhírekről teszünk említést. Az általunk közölt információk hitelességét megbízható források segítségével támasztjuk alá. Forrásaink nemzetközi, és hazai hírportálok cikkeit tartalmazzák. Csoportunknak összesen három hónap áll rendelkezésére, hogy elkészítse ezt a projektet, négy diák és egy csoportvezető közreműködésével.

 

COVID-19 és az 5G lefedettség kapcsolata

Cikksorozatunk első része a COVID-19 és az 5G lefedettség közötti kapcsolatról, az ebben a témában előforduló álhírekről tesz említést. 

 

Az 5G-vel kapcsolatos álhírek már a jelenlegi vírushelyzet megjelenése előtt is sok emberhez elértek, egyre több figyelmet szentelve maguknak. Az ilyen típusú álhírek főként Facebookon, vagy egyéb közösségi média platformon terjedtek el. Számos médiafogyasztó egyből elhitte az ezzel kapcsolatban megjelenő “információkat”. Példának okáért az Egyesült Királyságban az ilyen típusú tornyokat meg is támadták, nagy valószínűséggel az álhírekben való teljes elfogadottság tekintetében.

 

A téma legérdekesebbnek tekinthető aspektusa, hogy milyen módon hozták kapcsolatba az 5G tornyok és a COVID-19 járványt. Mi alapján alkották meg azokat a teóriákat, miszerint ezek a tornyok elősegítik a vírus terjedését. Számos tévhit létezik arról, hogy e két jelenségnek köze van egymáshoz. Egyik az, hogy maga a torony közvetlenül terjeszti a vírust, de olyan felvetés is létezik, hogy a torony radioaktív sugárzást okoz, ezzel legyengítve az immunrendszert, és segítve a vírus bejutást a gazdaszervbe.

 

A tudatos olvasóban felmerül a kérdés, hogyan kötötték össze az emberek az 5G-t a vírus terjedésével.

Az 5G tornyok kiépítése a 2018-as évben kezdődött, de csak 2019-be indult be rohamosan, pont abban az időben, amikor Wuhanban a koronavírus. Az emberek megosztottak térképeket az interneten, amik a vírus által leginkább sújtott régiókat és az 5G tornyok kiépítettségét jelölik. Igaz hogy az adatok hasonlítanak egymásra, de ez nem jelenti azt hogy bármilyen összefüggés lenne a két jelenség között. Azért látszódhat némi összefüggés, mivel a nagyvárosokban gyorsabban kiépülnek ezek a rendszerek, valamint a lakosság nagy száma miatt, zsúfolt közösségekben gyorsabban és hatékonyabban terjed a vírus.

 

A világ országait számos tekintetben megosztották a vírussal kapcsolatos hírek. Egyes politikusok valóban hajlottak arra a feltételezésre, hogy az 5G tornyoknak köze lehet a terjesztéshez. Ilyen típusú véleményüket Facebook posztokban is hangsúlyozták. Ám megcáfolódni látszanak ezek a hírek olyan ország példájával, mint Irán, ahol még nem épült ki az 5G rendszer, ám továbbra is ott okozza az egyik legnagyobb kárt a vírus a megjelenésével.

 

Ahogy az 5G hálózatot és a COVID-19-et kapcsolatba hozták különböző média platformok, jó példája annak, milyen sebességgel terjednek az álhírek napjainkban. Ezért mindig törekednünk arra, hogy ellenőrzött hírforrásokból tájékozódjunk, és minden hírnek nézzünk utána más és más szemszögből, hogy tudatos médiafogyasztókká válhassunk. 

 

 

danieknak.png

A felső térképen az amerikai 5G lefedettség látható, míg az alatta lévő ábrán a Covid-19 által megfertőződött személyek területi elosztása rajzolódik ki.

Képforrás: https://medium.com/@gabrieltraveler/are-5g-cell-towers-causing-the-coronavirus-symptoms-31be3847b870

 

 

danieknak2.png

5G-torony

Képforráshttps://edition.cnn.com/2020/04/08/tech/5g-coronavirus-conspiracy-theory-trnd/index.html

 

Források: 

https://edition.cnn.com/2020/04/08/tech/5g-coronavirus-conspiracy-theory-trnd/index.html

https://www.washingtonpost.com/technology/2020/05/01/5g-conspiracy-theory-coronavirus-misinformation

https://www.businessinsider.com/attacks-cellphone-towers-coronavirus-5g-conspiracy-2020-4

https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-3g-sars-4g-swine-5g-coronav-idUSKBN21P27O

https://www.bbc.com/news/53191523      

 

#youthmythbusters #project #fiatalok #palyazat #kozosseg #covid

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9116487442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása