Én már rendben vagyok

Az mondják a szociálpszichológusok, hogy úgy lehet a sztereotipizálás, az előítéletek, és a diszkrimináció ellen a leghatékonyabban küzdeni, ha közvetlen kapcsolatba kerülünk az adott társadalmi csoporttal, és pozitív tapasztalatokat szerzünk a tagjaikról. Azt hiszem, akkor én már megnyugodhatok: hosszú távra szóló védettséget szereztem a romákkal kapcsolatos előítéletek ellen. Szakmai pályafutásom sok-sok szívmelengető pillanatát, és fontos sikerélményét köszönhettem nekik.

Rengeteg embert láttam dolgozni, tanulni, küzdeni, és a közösségéért tenni olyan körülmények között, amik a mi számunkra elképzelhetetlenek. Roma csoporttal együtt dolgozó trénerként csak egy-egy pillanatra tapasztaltam meg azt az undort és lenézést, ami az én számomra azóta is feldolgozhatatlan, ők viszont szelíd elnézéssel vették tudomásul, és dolgoztak, tanultak tovább. (Ezúton is köszönjük a személyiségformáló élményt, a magát patinásnak hirdető pécsi hotel személyzetének!)

Sok kedves emlékem fűződik ahhoz a munkánkhoz, aminek során az OSI és a MAZS Alapítvány megbízásából egy roma anyaklub hálózat kiépítésében, és a klubvezetők képzésében vettünk részt. A klubok a klasszikus önsegítő csoportok szabályi szerint működnek, és olyan teret, találkozási lehetőséget biztosítanak a roma asszonyok számára, ahol megoszthatják a problémáikat, és egymáson, magukon segíthetnek. A konkrét, hétköznapi megoldásokon túl a résztvevők lépésről-lépésre megtapasztalhatják saját hasznosságuk, és hatékonyságuk érzését, visszanyerhetik önállóságukat, és ezen keresztül visszaszerezhetik az irányítást saját életük felett is. Jó volt látni, hogy a gyakorlatban valóban ez történik. Az asszonyok egyre bátrabban, egyre önállóbban kezdték el megszervezni a klubok működését, és egyre bátrabban osztották meg a tudásukat, és tapasztalataikat egymással. Ha valakit felvettek egy munkahelyre, a következő alkalommal máris arról folyt a szó, hogy kell viselkedni, mit kell mondani egy állásinterjún.

Sok pozitív emléket, és máig élő szakmai kapcsolatot őrzünk a Norvég Civil Alap finanszírozásában 2009 és 2012 között megvalósult közösségi facilitátor képzésünkről is. 16 baranya megyei roma kollégával dolgoztunk együtt egy képzéssorozat keretében, és a cél az volt, hogy átadjuk a facilitálás, a közösségi tervező fórumok, és az Állampolgári Tanács módszer alapjait. A program befejezéseként a résztvevőkből megalakult egy szakmai közösség (http://gemkapocshalo.hu/).

A közösségi facilitátorképzés egyik záróeseménye volt a Kővágószőlősön megrendezett lakossági tervező fórum. Kettős céllal vágtunk bele: szerettünk volna gyakorlási lehetőséget biztosítani a frissen végzett facilitátor kollégáknak, hogy tapasztalatot szerezzenek a szervezésben, és a megvalósításban, illetve, hogy valóban segítsünk a falu roma és nem roma közösségének a település jövőjén gondolkodni. Ez a munkánk is több szempontból emlékezetes marad. Példamutató volt az a lelkesedés, és kitartás, ahogy a kollégák belevetették magukat a szervezésbe, bár tele voltak kétségekkel és aggodalmakkal. És jó volt látni azt is, hogy a falu lakói – bár sok szempontból nagyon nehéz körülmények között élnek – töretlen lelkesedéssel tervezik a saját jövőjüket. 


Szerencsésnek tartom magam ezekért a tapasztalataimért, és örülnék, ha minél több embernek jutnának hasonlók.

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

- Állampolgári Tanács, lakossági fórum

- Akkreditált képzésünk: Közösségfejlesztés, állampolgári demokrácia-technikák PL-5488

- Felnőttképzési nyilvántartásba vett képzéseink: Csoportvezetési készségek és technikák, Kommunikáció speciális helyzetű célcsoportokkal, Kommunikációs készségek, Társaskészségek, Hálózatépítés, hálózati együttműködés fejlesztése stb.

- Szervezetfejlesztés

- Önsegítő csoport facilitátor képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr274799388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása