Hová lett a lendület?

Fiatal pályakezdő vagyok, kortársaim többségéhez képest szerencsésnek mondhatom magam, hiszen van állásom. Pár évvel idősebb – a diplomázásukat követően hónapokig munkát kereső - ismerőseim példájából tanulva ugyanis, még az utolsó egyetemi évem alatt elkezdtem állást keresni. 10 hónapon belül 4 munkahelyem volt. Sok társamhoz hasonlóan az első 3 helyen, ahol gyakornokként dolgoztam összesen 6 hónapig, nem kaptam fizetést – volt, ahol nem akarták, volt ahol nem tudták anyagilag is honorálni a munkámat. Egy fogorvos-gyakornokkal vagy egy ügyvédbojtárral összehasonlításban még jól is jártam; ők már fizetnek azért, hogy jobb helyeken ingyen dolgozhassanak. És most csupán az értelmiségi pályakezdőkről ejtettem szót…

A fiatalok szerepe egy társadalomban a frissen és tiszta lappal érkezők lendületének megadása. Egy olyan lendületé, ami az optimizmuson, a jövőbe vetett hiten alapul, melynek segítségével az előző generációktól megörökölt tudásra alapozva új, konstruktív célok állíthatók fel. Csak így mehetnek végbe azok a paradigmaváltások, melyek az egyenlő, befogadó és szabadságot biztosítani tudó társadalom kiépítéséhez szükségesek.

Pályája kezdetén járó huszonévesként kortársaimra tekintve ezt a lendületet, ezt a tenni akarást kellene látnom. Fiatalokat, akik találnak képzettségüknek megfelelő munkát olyan fizetéssel, mely lehetőséget teremt számukra az önállósodásra, egzisztenciájuk megteremtésére, és netán még inspirációt és örömöt is ad. Pályakezdőket, akiket a munkanélküliség vagy a minimális megélhetési színvonalat biztosítani nem tudó bérért végzett monoton, lélekölő munka és a kiszámíthatatlanság nem nyomorít meg már karrierjük kezdetén. Ilyen feltételek mellett talán lenne rá esély, hogy az újonnan a munkaerőpiacra belépő generáció tagjai ne csak saját alapszükségleteik kielégítéséért dolgozzanak, hanem a társadalmi rétegek és az egyes generációk közötti szolidaritás építésére is maradjon erejük.

Bár a tisztességes munkához való jog mindenkit meg kellene hogy illessen, a fentebbi soraimban megfogalmazott gondolatok mégis idealistának minősülnek egy olyan társadalomban, ahol a 15-24 évesek 27,9 százaléka munkanélküli. Ahol egyes településeken „munkanélkülinek születnek” emberek, hiszen a magyar oktatási rendszer teljes kudarcot vall a hátrányok leküzdésének segítése, az egyenlő esélyek megteremtésének tekintetében. Ahol vannak olyan fiatalok, akik másod- vagy akár harmadgenerációs munkanélküliek, akik nem láttak még embert bejelentett, biztosított, hosszú időre szóló munkába járni. De a diplomás pályakezdőknek szolgáltatást nyújtó munkaügyi kirendeltségek ajtaja előtt is kígyózó sorok állnak már a jóval a nyitás előtt.

Youth-unemp-pic.jpg

Lendületet adó és építkezni vágyó fiatalság helyett egy nyugati társaival ellentétben, már felháborodni is fáradt pályakezdő generáció képe bontakozik ki a magyar horizonton. Nem szabad azonban feladni, küzdeni kell azért, hogy a következő generáció már egy igazságosabb, egyenlőbb, emberhez méltó munkát biztosítani tudó társadalomban élhessen. Az állampolgári részvétel eszméjének és az azt segítő módszereknek (Állampolgári Tanács) a terjesztése, a civil társadalom erősítése, a fiatal felnőttek képzése, készségeik fejlesztése mind-mind a rossz játékszabályok következtében munkát nem találó, apátiába süllyedt fiatalok felrázását szolgálja.

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

 

- felnőttképzési nyilvántartásba vett képzéseink: Motivációs készségek fejlesztése, Kommunikációs készségek fejlesztése, Kulcskompetenciák fejlesztése, Tanulástechnika, Társas készségek fejlesztése, Prezentációs készségek fejlesztése, Álláskeresési technikák, Személyiségfejlesztés, önismeret, stb.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr804808675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása