A millenniumi célok emberközelben és kalandunk Cardiffban

Én minden üzleti úton vonzom az abszurd helyzeteket. Amikor turista vagyok, nincs semmi, amikor valami melóügyben járok valahol, akkor akad egy pár: tartóztattak már le műkincsrablási kísérletért, utaztam a vízumom nélkül Afrikába, ahogy Washingtonban elhagytam néhány épületet, ott bombariadó volt, Zimbabweban elveszett a csomagom és két napig egy amerikai kolléga fehér ingében feszítettem az afrikai hőségben, mert itthon a télből indultam, az egész csapatunkat kirabolták Londonban, hogy csak azokat, amik legfelül vannak.

2015 augusztusáig tart az a projektünk, amelyben olasz, walesi, finn és magyar értelmi fogyatékos fiatalok és velük dolgozó szakemberek együttműködésében a millenniumi célok érthető és átélhető tartalmairól oktatási segédanyagok és képzési program készül, magyar részről az ÉFOÉSZ és a Cromo alapítvány konyhájában.

Ennek kapcsán utaztunk Zsófival Cardiffba a kezdőrúgásra, hogy találkozzunk a partnerekkel és megbeszéljük, hogy mik lesznek a mérföldkövek a projektben. A találkozóból mindent kihoztunk közösen, amit egy másfél napos intenzív, Excel táblázatokkal, GANTT diagramokkal, pályázati anyag böngészésével és megállapodások özönével kihozhattunk. A finnek nagyon édesek, az olaszok nagyon nekünk valók, a walesiek nagyon pontosak és jó vendéglátók, magyar partnerünk, az ÉFOÉSZ pedig – partnerben ritka az ilyen – megbízik bennük, tudunk együtt dolgozni, szóval minden jól indul.

Az utazás azért kalandos volt. Aki ismeri Zsófit és engem, az megérti, hogy két ilyen pörgős nővel mit kellett átélnie a projektpartnereknek. Szerintünk, ha kettőnk alapján rajzolnák meg a magyar nők sztereotípiáját, akkor azt mondanák, hogy a magyar nők valami nagyon erőset szívnak, és állandóan kérdeznek, amíg az egyik kérdez, addig a másik böngészi a papírokat, hogy mi lehetne még kérdezni.

A négy napot végigdumáltuk és végigröhögcséltük Zsófival, repülőn, utcán, metrón, buszon, vonaton, mindenhol. A Cardiffba tartó buszutazást is végigdumáltuk (cca 3 és fél óra), beszéltünk politikáról, találgattuk egy fűszer nevét, ami nem jutott eszünkbe, dumáltunk jóképű színészekről, ami eszünkbe jutott. Cardiff előtt 15 kilométerrel sofőrünk olyan erővel húzta be a kéziféket, hogy utána majd egy órán keresztül nem bírta kiengedni, ezért ott még ráhúztunk a buszban 51 percet a szövegeléssel. Az előttünk ülő pasi nem bírta cérnával, feltérdelt, és ékes magyar nyelven közölte: - Te nagyon naiv vagy a politikával kapcsolatban, a fűszer neve szerintem bazsalikom, a pasi neve nekem se jut eszembe, de egyáltalán HOGYAN LEHET ENNYIT BESZÉLNI???

Miskolcról buszozott a jóember Cardiffba egy veterán Jaguárért, amit előre kifizetett, és vissza meg ő vezeti majd, miért, ő nooormális???

Cardiffban 12 fok volt, eső és óriási szél. Zsófinál volt egy Googleból kinyomtatott térkép a szállásról, alig utcanevekkel, és mivel mindketten a pasijainkra szoktuk bízni a tájékozódást, a viharos szélben napokig frankón forgattuk a térképet ide-oda, hogy végül megérkezzünk.

Cardiff nagyon édes város, csak sajnos, keveset láttunk belőle az állandó süvifuvi miatt, tekertünk is vissza Londonba, ahogy a megbeszélés véget ért.

Londoni szállásunkat indiaiak vezették, és szemben egy fantasztikus indiai étterem volt, viszont a szállás értékéből sokat levont, hogy fürdés közben elment a víz, és az előző estéről megmaradt Evianos ásványvízzel kellett valahogy magamról leszednem a szappanhabot.

London a szörvisz városa, ez egyértelmű. Nem hittünk a szemünknek, amikor a Victoria pályaudvaron egy baromi vonzó fiatal öltönyös kalapos fazon kedvesen érdeklődött, hogy mit keresünk, hogy segítsen – le is paparazziztam, mert nekem ez mindig akkora élmény. Mármint nem a kalapos fazon, hanem a szörvisz.

A buszjegyünket kártyával vettem meg, de előtte fel kellett hívnom az irodavezetőnket, mert nem emlékeztem a PIN-kódra. A szenvtelen arcú, nagyon angol pénztáros – miután sikerült beütnöm a megfelelő kódot- tipikus angol faarccal közölte, „most már nyugodtan lélegezhet, hölgyem”. Zsófit visszafelé a repülőn szó szerint tetőtől talpig átvizsgáltak, mert az övét nem húzta ki a nadrágjából, miközben olyan arcú emberek húztak el mellette vizsgálat nélkül, akikkel azért nem szeretnék összefutni egy sötét sikátorban. Még egy személyi igazolványt is sikerült elveszítenünk negyed órára a gép indulása előtt, de végül is minden rendben volt. Abszurd hangulatú utazásunk vasárnap hajnal fél 3-as felkeléssel kezdődött, és szerda éjjel fél 3-as hazaérkezéssel végződött.

Tanulságok: 1. Csak olyan emberrel szabad útra kelni, akivel az utazáspara és a kényelmetlen jelenségek okozta stressz ugyanúgy nevetőgörcsöket okoz. 2. Ha két olyan csaj kel együtt útra, akik nem szoktak tájékozódni, sebaj. 3. A millenniumi célokat nemcsak az értelmi fogyatékos emberek nem ismerik, hanem 10 magyarból talán 1, úgyhogy több lesz a melónk, mint gondoltuk. És végül: 4. mindenütt jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr855314124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása