Hol élünk? Ezért tart itt ez az ország! III. rész

 

hatalom.jpg

Egyre több értelmes és érdekes komment érkezik az előző két bejegyzésünkhöz. Valóban ilyenek, vagy milyenek vagyunk, miért tart itt ez az ország? A harmadik és egyben lezáró posztunk következik.

#5 – A kultúra válsága

Hosszú évtizedek óta tart ez a válság, és most nem akarunk történelem órát tartani, hiszen mindenki járt iskolába. Nem történelemről beszélünk most, hanem arról, hogy nincsenek alapértékeink, amiket mindenki magáénak érez pártállástól vagy egyéb hovatartozástól függetlenül. Nincsenek normáink, viselkedési szabályaink, amiket mindenki betart, akár a közlekedés, a munkahely, vagy a család terepén. Nincsenek hagyományaink, ünnepeink, amiket mindenki ugyanúgy ül meg, és végül nincsenek példaképeink, hőseink, akiket mindenki annak tart, és modellként tekint rájuk.

Mi ezzel a probléma? Az, hogy a kultúra egy ragasztóanyag, amely összetart bennünket, és segít a mindennapokban értelmezni, hogy mit miért és hogyan csinálunk, mit gondoljunk jóról és rosszról, hogyan neveljük a gyermekeinket, hogy viselkedjünk egymással. Ez a válság szorosan függ össze a társadalom már szinte közhely szintű megosztottságával, hiszen éppen ennek a válságnak a talaján lehet embereket összeugrasztani, addig is elterelve a figyelmet a lényegről: mitől vagyunk boldogok és elégedettek, mik a jogaink és kötelességeink, hogy éljünk egymás mellett, és hogyan intézzük közös ügyeinket.

 

#6 – A közösség, mint élhető élmény hiánya

A nyugati és amerikai társadalmakról sok negatív elemzés látott már napvilágot, de a saját tapasztalatom szerint, amit nem vitathatunk, az az, hogy létezik számukra nemcsak a szó, hogy közösség, hanem annak mindennapi tartalma is.

Amerikai filmekben látjuk, ahogy a város egy emberként megy szurkolni a baseball csapatnak, és ha jön egy új edző, az mindenki közügye. Látjuk, amint a parkokban piknikezve ünnepelnek, beszélgetnek egymáshoz közel lakó emberek. Mi ez a jelenség? A közösség, ahol templomban, iskolában, a lakóhelyen, a sportklubban mindenki úgy érzi, hogy mert ehhez a valláshoz tartozik, mert ide jár a gyereke iskolába, mert ezen a környéken lakik, mert itt sportol, ezért minden, ami ott történik, az annak a közösségnek az ügye.

Közösségfejlesztőként az elmúlt 25 évből tengernyi csodálkozó, kérdő tekintet merül fel előttem hömpölyögve, amikor azt kérdezem a nagy nehezen összetrombitált helyi lakosoktól egy települési probléma köré gyűlve, hogy kinek mi ugrik be erről a szóról. Rendszerint semmi. Mennyit kellett magyaráznom ezt a nyugati és amerikai partnereimnek, hogy végre elhiggyék, igen, van magyar megfelelője a community szónak, de ez nem azt jelenti itt, mint náluk. Ezt a szót el kell magyarázni, körül kell írni, mint ahogy a service szóval is ez a helyzet. Persze, le tudom fordítani, hogy ez szolgáltatás, de ezt mi nem úgy értjük, hogy szolgálat, mert erre egy másik szavunk van. A kultúrák nemcsak abban különböznek, hogy ki milyen ételt főz az ünnepnapokon, hanem abban is, hogy egy-egy fogalomra hány szava van, és azok mit jelentenek. Nálunk a közösség, mint szó még magyarázatra, megtölteni való tartalomra vár.

Mi ezzel a probléma? Az, hogy amikor van egy ügyünk, aminek megoldását átadtuk választott képviselőinknek, és ők szemmel láthatóan nem tudják megoldani azt, vagy a megoldás drága, korrupt és egyenlőtlenséget teremt, akkor hazánkban nem ül össze azonnal a közösség, és kezdi ennek megoldását átvenni, segíteni. Ezzel egy olyan erőforrásról mondunk le, ami igazi emberi erőforrás: az együttműködés okozta többletbevétel egy településen. Az igazi, aktív állampolgárság hasznosításáról.

 

#7 A nyilvánosság kulturálatlansága

A sajtóból, a közösségi médiából értesülünk a hírekről, itt osztjuk meg az indulatainkat, gondolatainkat, innen vonulunk ki és hangoztatjuk, hogy „nem politizálok, engem nem érdekel, elegem van, el kell innen menni, úgyis minden értelmetlen, ez már le van játszva”.

A sajtó pedig tovább generálja a problémát, hiszen kevés kivételtől eltekintve a botrány, a bulvár az érdekes. Nem a megoldás felé visz, hanem a háttértitkokat feszegeti. Kinek ki a kije,  ki kit fizetett le.

Magyarországon a sajtó átpolitizált, és az ország nagy részében a jelenleg hatalmon lévő párt emberei által tulajdonolt médiumokból értesülnek a világ és az ország híreiről.

Mi ezzel a probléma? Amikor ezeket a híreket fogyasztja a polgár, akkor automatikusan osztályozza igazra-hamisra, anélkül, hogy utána járna, és nem a megoldás jár az eszében, hanem a megtorlás vagy a tehetetlenség.

Ugyanakkor az Internet, az online kommunikáció terjedésével és fejlődésével egyre kevésbé befolyásolható a közmédiumokkal a lakosok véleménye. Ezért fontos, hogy a digitális képességeket, a saját hírgyártást, az Internetes tartalomgyártást fejlesszük, és tudatosítsuk az emberekben, hogy írásaikkal, videóikkal formálják a közgondolkodást, és felelősekké válnak a közösségben történtekért.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr7714309975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2018.10.19. 18:40:36

Jaja, jó lenne ha kicsit normalizálódna a helyzet, mert most olyan a közélet mint egy lakógyűlés...

Persze kérdés, hogy lehet elvenni szerzett jogokat kedves hangnemben, kultúráltan :)

agarik 2018.10.19. 18:43:11

Hah. A templom mindig SZÉTVERI a közösséget, nem összehozza. A templom a "mi nem azok vagyunk, és semmi közünk ne is legyen hozzájuk" szeparáció.

agarik 2018.10.19. 18:43:58

@nemecsekerno_007: A szerzett jogok el vannak véve, az a gond. A kérdés, hogyan lehetne visszakapni őket.

Kivlov 2018.10.19. 18:44:43

Legszebb magyar szó az ingyen...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 18:51:12

A magyar emberek értékrendje nem rossz. Alaptól elutasítják a liberális értékek zömét, nem hisznek a gazdag embereknek, elutasítják a haladást.

midnightcoder2 2018.10.19. 18:52:05

#5. Ez nagyon régi hagyomány. A Kádár-kor óta bennünk van, hogy amit állam bácsi ünnepel, ahhoz nekünk nincs közünk. November 7-ét ugye felszabadulásként kellett ünnepelni, miközben valójában sokaknak a kommunista diktatúra születése volt. Aztán jött a gengszterváltás, az ország két részre szakadása (reakciós vs kommunista) nyílttá vált. A reakciósok mentek az MDF-be és az SZDSZ-be, a kommunisták pedig maradtak az MSZMP-ben aki elegánsan megszabadult a munkásokat jelző második M-től, majd egy ciklussal később az őket legitimáló saját elveit eláruló SZDSZ-szel az oldalán mint szocdem párt próbálták eladni magukat. És persze Antallék próbálták kiépíteni a jobboldali hagyományokat, amit persze a baloldal gúnyolt ki, és vett semmibe. Lásd Hofi és a lótakaró. A ballib viszont nem igazán tudott hagyományt teremteni: a saját baloldali hagyományaikat ők is megtagadták, újat pedig nemigen tudtak létrehozni. Olyat pedig pláne nem, ami mögé az egész ország beáll, az ország másik fele ugyanolyan vadul gyűlöli őket mint ahogy ők a másik oldalt. A semleges többség pedig utálja mindkettőt. Ezzel nehéz hagyományt teremteni.

#6. A magyar alapvetően individualista. És ez így van jól. Szellemi teljesítményt csak az egyén tud produkálni, a közösség nem. Másrészt, idehaza a 40 év szocializmus után az egalizáció finoman szólva nem túl jó hívószó.

#7. "Magyarországon a sajtó átpolitizált, és az ország nagy részében a jelenleg hatalmon lévő párt emberei által tulajdonolt médiumokból értesülnek a világ és az ország híreiről."
Ja. A baloldal a saját véleménybuborékában él, a jobboldal dettó. Jelenleg az Orbánék buborékja a nagyobb valamivel. Bár ez sem annyira egyértelmű, a kolduló barátok (index) azért elég erős vár a baloldalnak, és azért van ott papír és elektronikus médium az ő oldalukon is. A 90-es években ez fordítva volt, akkor a jobboldalnak még ennyije sem volt, különösen Hornék alatt.

midnightcoder2 2018.10.19. 18:55:09

@maxval balcán bircaman: Nem a haladást utasítják el, hanem a dekadenciát. Amit ma a ballib megpróbál progresszióként eladni.

2018.10.19. 19:08:54

@maxval balcán bircaman: Arra gondolsz, hogy elutasítják a nők és a férfiak közötti egyenjogúságot, az egyéni szabadságjogokat, a szabad véleménynyilvánítást?
Viszont alig várják, hogy valaki uralkodjon rajtuk, valakinek a szolgái legyenek, a gondolataikat a papok irányítsák?
A magyar embernek nincs értékrendje, főleg a fidesz szavazóknak. Hiszen, aki egy olyan ember seggét nyalja, aki úgy forog, mint a szélkakas, az szintén gerinctelen és értékrend nélküli, hiszen a seggel együtt kell forognia. Ha a segg liberális, mint 20 éve, akkor ő is az, a konzervatív keresztény, mint mostanában, akkor ő is az.
A legfontosabb értékei a magyar embernek, hogy a Barátok közt ne érjen véget, Fásy Ádám a kultúra, dögöljön meg a szomszéd tehene, rettegjünk mindenkitől, aki kicsit is más, mint mi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.19. 19:10:49

@roli101:

Nem arra, hanem arra, hogy elutasítják a profithajszán alapuló társadalmat, nem ismerik el az anyagi sikert, ami mögött mindig gazemberséget látnak. Nem hisznek a haladásban, a nyugatban.

midnightcoder2 2018.10.19. 19:16:17

@roli101: A baloldal pedig echte kommunistából akar szocdem lenni, a liberráltak pedig antikommunistából lettek egy ciklus elteltével a pufajkások koalíciós partnere.
A férfi-női egyenjogúság egy dolog, az erőszakos egalizáció egy másik. Itt még azért élénken él a hős szovjet traktorosnők emléke. Irányítani pedig mindig irányítanak. Hogy most épp Orbán vagy Gyurcsány van az ország élén, tökmindegy. És van akiket a papok irányítanak, és vannak akiket névtelen véleményvezérek. Ha bármilyen vallást vagy ideológiát követsz, akkor nem a saját fejed után mész, hanem mások által kitalált dogmákat ismételgetsz. Ráadásul nem is általad, a saját értékrended alapján kiválasztott dogmákat, hanem szép egységcsomagot amit az általad fogyasztott média véleménybuborékjában a kis fejecskédbe szivárog.

midnightcoder2 2018.10.19. 19:17:22

@maxval balcán bircaman: Ha elutasítanák, akkor ma az MSZMP vagy legalább az MSZP lenne hatalmon.

2018.10.19. 19:41:08

@maxval balcán bircaman: Jól értem, hogy szerinted a magyar emberek nem akarnak több pénzt keresni, hanem szegénységben élni, amíg meg nem halnak. Erre a legjobb példa Mészáros Lőrinc. Elutasítják a haladást? Vissza a középkorba? Szolgaságban, megalázottságban akarnak élni? Te találkoztál már magyar emberrel? Láttad, hogy veszik fel a ész nélkül a hitelt, hogy újabb tévét, házat, kocsit vegyenek? Ez Moszkva álláspontja?
A liberalizus és a haladás teszi lehetővé, hogy ne agyagtáblába ind le ezeket a fantasztikus gondolataidat, hanem büntetlenül megismertetheted az egész világgal.

csárlszbrunzol 2018.10.19. 19:52:57

"A sajtó pedig tovább generálja a problémát, hiszen kevés kivételtől eltekintve a botrány, a bulvár az érdekes."
Szerintem meg a sajtó (bulvár?) kiszolgálja az igényeket. Ha nem a bulvárt lehetne eladni, hanem mást, akkor a sajtó a másról írna, forgatna. De nem ez történik, éspedig a fogyasztók miatt.

Egyébiránt jó dolgokat feszeget a poszt, de a megoldást nem nagyon látni.
Másrészt midnightcoder jól leírja, amúgy is végtelenül individualista a trásadalmunk, a legtöbb dolgon nem nagyon kell csodálkozni.

midnightcoder2 2018.10.19. 20:11:54

@roli101: Azért az a liberalizmus ami végül a számítógépet létrehozta, és az ami manapság az EU-ban és az USA-ban dúl elég nagy kettő.

kvadrillio 2018.10.19. 20:13:05

nézem a hirtv-n a Vonát ! KURVAJÓ POLITIKUS ! LEGYEN Ő A MINISZTERELNÖK !!!!! Elég volt a primitív lejáratódumákból ! Kiváló politikus a....Vona !!!!! :)

Jakab.gipsz 2018.10.19. 20:16:32

"Bezzeg azok a fejlett modern nyugati demokráciák"

Nem unjátok-e mantrázni, mint ha ima malmot pörgetnétek.

Zoltán Rádi 2018.10.19. 20:43:35

@maxval balcán bircaman: Nem azért gondolják az emberek, hogy a gazdagság mögött mindig disznóság van, mert nyugat, hanem azért, mert a politikus és a haverjaik mindig is szétlopták az országot. Ezért ostobaság a nyugatot hibáztatni (bármit is jelentsen a "nyugat", ez teljesen a magyarok hibája. A tolvaj politikusé, aki cinikusan a pofánkba röhög a TV-ből és még el sem küldhetjük a kurva anyjába, vagy az adócsaló vállalkozóé, aki minimálbért fizet a melósainak meg valami kis aprót zsebbe, mert annyi becsület sincs benne, hogy azt a kis adót befizesse, miközben több 10 milliós autóval furikázik és rendszeresen utazgat.

Homyak 2018.10.19. 20:52:57

@maxval balcán bircaman:
"A magyar emberek értékrendje nem rossz. Alaptól elutasítják a liberális értékek zömét, nem hisznek a gazdag embereknek, elutasítják a haladást."

Szóval most kifejtetted, hogy a magyarok valójában szocialista diktatúrát szeretnének (vagy kommunizmust). Te tudom, hogy igen, de magadból ne általánosíts, mert neked elvárás, hogy uralkodjanak feletted.

agarik 2018.10.19. 21:56:44

@nemecsekerno_007: Egyszer volt egy parasztember, az kiment a földre szántani.
Egyszercsak kifordult a földből egy láda.
Ahogy tovább szántogatott, kifordulta földből egy kulcs is.
Belepróbálta a kulcsot a ládába, és az pont beleillet. Egy könyv volt benne. Az volt beleírva:
Egyszer volt egy parasztember, az kiment a földre szántani...

eloi 2018.10.19. 21:57:09

@midnightcoder2: A liberalizmusnak semmi köze a számítógép vagy az atombomba... létrehozásához! Ezeket a kapitalista rendszer hozta létre, mert pénz van bennük, és a háborúskodás, mert mindig kell egy erősebb fegyver, egy jobb ágyú, egy jobb számítógép (kódfejtéshez, ugye), stb. És mert ez is mind PÉNZ!!! A háború maga is bomba üzlet!
Köze nincs liberalizmushoz, konzervativizmushoz, -izmushoz, ideológiákhoz.
A "haladás" maga is egy kreált fogalom. Mert ugyan honnan hová haladunk? Bizonyos dolgokban van fejlődés, pl. technológiában, tudományokban, hiszen nyilván több idő alatt több tudás gyűlik össze, másban nincs. Az ember meg lelkileg, szellemileg ugyanolyan, mint öt-tízezer évvel ezelőtt. Lásd az ókori, középkori... írásos emlékeket, Hamurappitól, a Biblia történetein át a mai irodalomig, költészetig, jogig... Semmi nem változott! Már a római jog két-kétezerötszáz évvel ezelőtt leírt minden jogesetet, ma is első éves tananyag a jogász szakokon!...
Ennyit a haladásról.
Ne keverjük össze a technikai, tudományos fejlődéssel.
(A leghaladóbb ideológia eddig a balos marxista-leninista kommunizmus volt. Hány százmillió áldozattal világszerte???? Nem haladnia kell az emberiségnek, mert nincs is hová haladnia (ez utópia), hanem mindenkor normálisan élni, és ezt elérni.)

chrisred 2018.10.20. 06:15:40

@midnightcoder2: "Irányítani pedig mindig irányítanak."

Csak az nem mindegy, hogyan. A taxisofőrnek az a dolga, hogy az autót irányítsa, hogy oda menjen, ahová az utas igyekszik. A 40 éves kommunista rezsim hatalmi elitje hozzászokott, hogy még az utast is ő irányítja, és erről nagyon nehezen lehet leszoktatni.

chrisred 2018.10.20. 06:21:22

@eloi: Maradjunk annyiban, hogy a római polgári jog egyedül az, aminek hatása van a mai jogrendszerekre, mert az egyenlő jogokkal rendelkező polgárok egymással való viszonyát írta le. Ami akkoriban a társadalom egészét tekintve kivételes pozíció volt, jelenleg pedig a polgári demokráciák alapelve, hogy mindenkire vonatkozik.

koala kóla 2018.10.20. 06:47:42

amerika sokkal megosztottabb mint magyarorszag, foleg a szelsobalos csurhevel akad mostanaban sok gond

persze aki a filmek amerikajara hivatkozik, annak semmi sem lehetetlen

chrisred 2018.10.20. 06:54:49

@koala kóla: Az amerikai társadalom a természeténél fogva individuális, ez az alkotmányos berendezkedés egyik sarokköve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.20. 07:45:39

@roli101:

A magyar ember sose tekinti tisztességesnek a nagy gazdagságot, míg az amerikai ember a sok vagyont a személyes ügyesség, szorgalom tisztes gyümölcsének tartja, erre utaltam.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.20. 07:46:48

@Homyak:

A magyarok 90 %-a mélyen baloldali érzelmű, amit keverni kommunista diktatúrával abszurdum.

koala kóla 2018.10.20. 07:52:00

@maxval balcán bircaman: s miert irigy a magyar ember?

van sok tisztesseges magyar milliardos pedig

koala kóla 2018.10.20. 08:22:11

@maxval balcán bircaman: miert nem magyarorszagon elsz?

latszik, szereted az orszagot, s munka most van sok

Csató 2018.10.20. 08:34:09

Az elmúlt 200 évben olyan sűrűn és radikálisan változtak a rendszerek és a velük hozott "értékrendek", hogy nem csoda, ha a végére gellert kap az ember.

Csató 2018.10.20. 08:37:52

@maxval balcán bircaman: Mészáros, Garancsi, Tiborcz.
Tűzbe merném tenni értük a kezed, hogy ők tisztességesek! :)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.20. 08:42:08

@koala kóla:

Így alakult.

Plusz így jobban tudom integrálni a kelet szellemét.

koala kóla 2018.10.20. 08:57:51

@maxval balcán bircaman: elitelt vagy, szamuzott, azert nem terhetsz haza?

csak nem ertem, hisz az elet minden szempontbol jobb itt

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.20. 09:08:48

@koala kóla:

Idén is jártam Mo-on.

Családi okok tartanak főleg külföldön, meg eleve érzelmiek is. A Sötét Balkán szelleme sokat súg.

csárlszbrunzol 2018.10.20. 09:33:10

@maxval balcán bircaman: "A magyar ember sose tekinti tisztességesnek a nagy gazdagságot..."

Ugye, ez _sosem_ volt így? '45 előtt sem? "Sohase mondd, hogy 'soha'".

csárlszbrunzol 2018.10.20. 09:34:34

@maxval balcán bircaman: Annyit még ehhez is hadd kérdezzek, hogy '45 előtt is annyi hithű komenista magyar volt?
Maradjunk annyiban, hogy a jóbarátaid hozták ránk azt a sok jóságot, aminek a levét azóta is isszuk.

Scott Tenorman Must Die 2018.10.20. 10:24:12

@roli101: a fenét. a háborúknak köszönhetünk mindent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.20. 10:43:46

@Larry Silverstein:

Ősibb földek ezek Mo-nál, több nemzedék élt erre. Így a felhalmozott emlékek is erősebbek.

csárlszbrunzol 2018.10.20. 12:01:59

@maxval balcán bircaman: Francokat. (szori, most nem nagyn telik érvekre, érd be ennyivel. Vagy ne. Majd eldöntöd.)

ArriMedes 2018.10.20. 12:03:27

nem csak a szardelmatykányt, a hülye birkát is tiltani kellene

csárlszbrunzol 2018.10.20. 12:05:19

@maxval balcán bircaman: Megkérdezném, hogy akkor szerinted mi. De tulajdonképpen mindegy is. Neked is van egy meggyőződésed és nekem is. Egyiken sem fogunk változtatni a sajátunkon, úgyhogy ez így ennyi is.
Továbbra is azt gondolom, hogy '45 után baszódtak el csak igazán a dolgok - és ezt a csodás komenizmus hozta ránk. Azóta se tudunk igazán kilábalni belőle, pedig igény már nagyon lenne rá. (Jó, ez utóbbit tudjuk, hogy max a népesség 10-25%-ának lenne rá, a többi remekül elvan)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.20. 13:39:36

@csárlszbrunzol:

A kommunizmus előtt még kevésbé szerette az átlagmagyar a gazdagságot.

Mind az urak, mind a nép. Innen az általános antikapitalizmus.

Andy73 2018.10.20. 15:50:50

No, azért Amerikáért sem kell annyira odalenni. Ott tavaly többen haltak meg iskolai lövöldözésben, mint a hadseregben, amelyik azért nem kicsi, elég sok helyen állomásoznak a világon. Ennyit az iskolai közösségről. A településekről meg annyit, hogy a legtöbb helyen nem biztonságos gyalog kimenni az utcára, a tömeg/közösségi közlekedés pedig nulla, így egy családban minimum 2 autó kell, bárhová akarsz eljutni, de 16 éves kor fölött a gyerekeknek is, amíg otthon laknak. Az iskolában szinte semmit sem tanulnak, fényévekre (de legalábbis több tanévnyivel) vannak elmaradva az állandóan szapult magyar közoktatástól.
Nyugat-Európában, például Németországban és Ausztriában, amelyek hozzánk közelebb vannak kulturális értelemben is, már csak a közös múlt miatt is, persze sokkal jobb a helyzet, nem csak Amerikánál, hanem nálunk is. Csakhogy ott nem volt 40 év kommunizmus, majd jó néhány ciklus posztkommunista kormányzás, ami szintén nem javított a helyzeten.

2018.10.20. 16:50:42

Két link. Az egyik a "miért tart itt az ország" kérdésre: kibulizottorszag.net/

A másik erre: "A magyar embernek nem a meg­oldás jár az eszében, hanem a megtorlás vagy a tehetetlenség." Én is magyar ember vagyok és már régóta a megoldáson dolgozom. Azért láttok ennyi angol szöveget, amik csak most kerültek ki, mert az amerikából érkező látogatottság nagyságrendekkel haladja már meg a magyart. Talán ez a válasz a kérdésre. www.elmenypark.net/

David Bowman 2018.10.20. 17:02:57

Az Index cikkét tudom idézni. A zsidók semmiben sem értenek egyet a magyarokkal. Tessék megkeresni. Nyomorult társbérlet ez. Hiába van a mi nevünk az ajtón, ha eddig ők dirigáltak.

csakférfi 2018.10.20. 20:23:50

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója:

"Míg a nép tehát az országon belül a demokráciával összhangban kívánta saját egyenjogúságát biztosítani, az elit a maga addigi, a társadalom kárára érvényesített, erőszakra épülően bitorolt kiváltságait szándékozott legitimálttá tenni, és egyben a világ anyagi értelemben kiváltságos helyzetűéivel egy sorba emelni. Ez utóbbi törekvése ki ugyan nem mondva, sőt el is leplezve, de axiomatikusan kezdettől fogva szembenállt a demokratikus meggondolásokkal. Hogy ilyen szembenállás létezett, az hamarosan a gyakorlatban is megmutatkozott."

A linkböl idéztem.
Miòta is "szívatja" az aktuàlis pilitikai elit a népet?

"magyar és román parasztok tömegei tanácskozásra gyűltek össze 1437 nyarán a Bábolna-hegyen, mely Alparét mellett állt. Csatlakozott hozzájuk sok adóktól sújtott kisnemes és néhány pap. Köztük volt Budai Nagy Antal is.
Megállapodtak abban, hogy követeket küldenek Csáki László vajdához, s békés úton próbálják jobb belátásra téríteni az urakat."
....
...
"A követek bár kellő tisztelettel járultak a vajda elé, de Csáki – mintha valami gyalázat érte volna –, elfogta, meggyaláztatta, aztán kegyetlenül kivégeztette őket.
A hír hallatára a parasztok fegyverhez nyúltak. Csáki lovagi serege elindult a parasztok bábolnai tábora ellen, azonban Dés mellett Nagy Antal parasztserege megtámadta a nemesi hadat és szétverte. "

...
...felkelők még életben maradt vezéreit és sok parasztot a vajda karóba húzatott, vagy egyéb kínhalállal végeztetett ki. A felkelés leverését Zsigmond már nem érte meg, a kolozsvári csata előtt egy nappal, december 9-én elhunyt.
Halála után a jobbágyok terhei azonban fokozatosan csökkentek.

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Erdélyi_parasztfelkelés

Itt a béke......csak àlom,illúziò!
A közösség a bizalom elvén müködik.
Ezért a poszt....bàrmilyen megalàzò rànk,magyarokra.....igaz.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása