Adósságkezelés a Covid-19 okozta egészségügyi és gazdasági válság kapcsán
Felhívás a Globális Dél megsegítésére

globaldept.jpg

1. A felhívás célja

Mi, az alul aláírt szervezetek, tudatában vagyunk annak, hogy a Covid-19 következtében a globális dél országainak egészségügyi, társadalmi és gazdasági válságai miatt emberek százmillióit súlyos hatás érte. Ezért a következőkre hívjuk fel az érintetteket:

  • Töröljék el a 2020-ban esedékes külső adósságok kifizetéseit
  • Nyújtsanak olyan sürgősségi kiegészítő finanszírozást, amely nem okoz újabb adósságot.

A 2020-ban esedékes állampapír-kamatokat és költségeket véglegesen törölni kell, ezek nem halmozódhatnak fel a jövőben. Az adósság kifizetések törlése a leggyorsabb módja annak, hogy a pénzt az érintett országokban tartsuk, és erőforrásokat szabadítsunk fel a Covid-19 globális világjárványból eredő sürgős egészségügyi, társadalmi és gazdasági válságok kezelésére.

 

  1. Végrehajtása törlése az adósság kifizetések kapcsán

A hitelfelvevő kormányok élve a hatalmukkal, abbahagyták az adósságok törlesztését; emiatt nem szenvedhetnek semmilyen büntetéstől. Ezért minden hitelezőnek el kell fogadnia, hogy 2020-ban azonnal eltörlik az esedékes adósságtörlesztéseket, kamat-, díjelhatárolás és szankciók nélkül. 

Szélesebb körű, többoldalúan elfogadott adósság elengedés hiányában a hitelezőknek a következő lépéseket kell tenniük:

  • A multilaterális intézményeknek, beleértve az IMF-et és a Világbankot is, 2020 hátralévő részére azonnali kamatot és díjakat kell felajánlaniuk minden rászoruló ország, és a legsürgősebben valamennyi PRGT- és IDA- ország számára.
  • Az IMF-nek és a Világbanknak arra kell ösztönöznie minden országot, amely beszünteti a többoldalú és/vagy kétoldalú adósságtörlesztést, hogy törölje a külső magánhitelezőknek történő kifizetéseket. Minden új IMF és a Világbank finanszírozásnak támogatást, és nem hiteleket kell nyújtania, és előírni más hitelezők számára, hogy alakítsa át az adósságot ott, ahol a fenntarthatóság bizonytalan annak biztosítása érdekében, hogy támogassák a közpolitikai prioritásokat válaszul a COVID-19 válságra, ahelyett, hogy visszafizetését előírják.
  • A hitelező kormányoknak, mind a Párizsi Klub tagjai és mások, mint Kína, Szaúd-Arábia és Kuvait, törölnie kell az összes tőke, kamat és díjtartozást a rászoruló ország esetében, a legsürgősebben az összes PRGT és IDA országokban. Ideális esetben az adósság elengedését össze kell hangolni a hitelezők között, de nem szabad megvárni, hogy mindannyian megállapodjanak.
  • A G20-aknak támogatniuk kell bármely ország azon lépéseit, hogy ne fizessen többet a külső magánhitelezőknek.
  • A legfontosabb joghatóságoknak, különösen az Egyesült Királyságnak és New Yorknak olyan jogszabályokat kell elfogadniuk, amelyek megakadályozzák, hogy a hitelező 2020-ban beperelje a kormányt az adósság kifizetések leállításáért.
  • Az adósság kifizetések törlésének és a további finanszírozásnak mentesnek kell lennie a privatizációt, a deregulációt és a kereskedelem liberalizációját előmozdító gazdaságpolitikai feltételektől. A válságot exogén sokkok okozták: olyan fejlemények, amelyek felett a globális déli országok nem rendelkeztek ellenőrzéssel.
  • Az adósság kifizetések eltörlését és a kiegészítő finanszírozást kifejezetten a lakosság jogainak és szükségleteinek védelmére irányuló közkiadások megerősítésére kell kidolgozni, különösen a COVID-19-re adott válaszként a szociális védelem és az egészségügyi kiadások fenntartása és növelése, valamint annak biztosítása érdekében, hogy a segély közvetlenül a rászorulók javát szolgálja.

 

  1. Az adósságválság megoldása

Sok ország adósságválságban volt a Covid-19 válság kezdete előtt. Még többen fognak sérülni ebben a válságban, még nagyobb fenntarthatatlan adósságokkal. Ezért az adósságfizetések azonnali törlését az adósságválság okainak rendezésére vonatkozó átfogóbb és hosszú távú megközelítéshez kell kötni. Mint ilyen, az adósság átütemezés hatékonyabbá, méltányosabbá és sikeresebbé tétele érdekében a következőkre szólítunk fel:

  • Az államadósság-átütemezés szisztematikus, átfogó és végrehajtható folyamatának az Egyesült Nemzeteken keresztül történő kialakítása.
  • Az IMF-nek egyértelmű iránymutatásokat kell bevezetnie arra vonatkozóan, hogy egy adósság mikor nem fenntartható, és csak azért, hogy a nemteljesítés vagy adósság átütemezés esetén fenntarthatatlan adóssággal rendelkező országoknak nyújtson kölcsönt.

E változtatások folyamatának 2020 vége előtt meg kell kezdődnie.

 

  1. A Covid-19 hatásai

A globális Covid-19 válság a nyersanyagárak csökkenéséhez, a globális déli kormányok jövőbeli hitelfelvételi költségeinek növekedéséhez vezetett, és hozzájárult a fejlődő országokból valaha volt legnagyobb tőkekiáramláshoz. Ennek következtében a kormányzati bevételek csökkenni, és az adósság kifizetések ugyanakkor növekedni fognak, míg az országoknak a válságra adott válaszként szélesíteniük kell az egészségügyi ellátást és a szociális védelmet. A fejlődő országok már a Covid-19 kitörése előtt fokozott adósságsebezhetőséggel és növekvő adósságköltségekkel szembesültek.

A közegészségügyi válság mértéke és a gyors politikai válaszok szükségessége azt jelenti, hogy a létfontosságú kormányzati forrásokat sürgősen a lakosság szükségleteire kell irányítani, és nem szabad a hitelezők felé irányítani. A Covid-19 eddigi kitörései azt mutatják, hogy az idő elengedhetetlen tényező. A kormányoknak ma forrásokra van szükségük a határozott fellépéshez. Bármilyen késedelem megnehezíti a világjárvány ellenőrzését, és a gazdasági károk későbbi helyreállítása költségesebbé válik, különösen a hitelfelvevő országok számára.

Úgy becsüljük, hogy a külső adósság kifizetésének eltörlése 2020-ban 69 országban, amelyet az IMF alacsonyabb jövedelmű gazdaságnak minősített - 19500000000 $ megtakarítás keletkezne, és további $ 6 milliárd a magán hitelezők által nyújtott hitel eltörlésével. Ha ezt 2021-ig kiterjesztenék, az további 18,7 milliárd dollárt takarítana meg a multilaterális és kétoldalú kifizetésekben, és 6,2 milliárd dollárt a magánhitelezőknek történő külső kifizetésekben.

 

  1. Kijelentések, felhívások

Az afrikai pénzügyminiszterek az adósság elengedéssel kapcsolatos intézkedések támogatása 2020-ban az összes kamatfizetés, valamint a törékeny helyzetű államok összes tőke- és kamatfizetésének felfüggesztésére szólított fel.

Az IMF és a Világbank a legszegényebb országok által más kormányoknak teljesített összes adósság kifizetés felfüggesztésére szólított fel.

Az ENSZ főtitkára adósság átütemezésre szólított fel.

Az IMF és a Világbank felszólítja a hitelező kormányokat,, hogy adjanak kamatfizetés alóli mentességet a rászoruló országoknak.  

Imran Khan pakisztáni miniszterelnök adósság elengedést kért a saját és más kiszolgáltatott országok számára.

Az ecuadori kongresszus szintén felszólította a kormányt, hogy függessze fel az adósságtörlesztést.

Március elején Libanon nem teljesítette a külső magánadósságok kifizetését, és bejelentette, hogy nem fizeti a kötvényeket.

Az etióp miniszterelnök, Abiy Ahmed Ali széles körű adósságleírásra szólított fel, és azt javasolja, hogy a fennmaradó adósságot tíz évig nem kelljen kifizetni, és az adósságtörlesztést az export 10%-ára kelljen korlátozni.

Libanon március elején nem teljesítette a magán külső adósságtörlesztéseket, és bejelentette, hogy nem fizeti a devizahiteleket.

#snapshotsfromtheborders #kepekavegekrol #DEARprojects

Aláíró szervezetek a Cromo Alapítványon kívül

1. Aid/Watch, Australia 2. Jubilee Australia 3. Bangladesh Krishok Federation 4. NRDS, Bangladesh 5. 11.11.11, Belgium 6. Broederlijk Delen, Belgium 7. CNCD-11.11.11, Belgium 8. Entraide et fraternité, Belgium 9. Federação Nacional do Fisco Estadual e Distrital (FENAFISCO), Brazil 10. FOAESP – Fórum das Ong Aids do estado de São Paulo 11. Gestos (HIV and AIDS, communication, gender), Brazil 12. Grupo de Resistência Asa Branca (GRAB), Brazil 13. Instituto de Justiça Fiscal (IJF), Brazil 14. Outras Palavras Comunicação Compartilhada, Brazil 15. Plate Forme d'Information et d'Action sur la Dette (PFIAD), Cameroon 16. AidWatch Canada 17. Canadian Council for International Co-operation 18. Forum des Organsations Nationales Humanitaires et de Développement en RD Congo 19. PC2D (RD.Congo) et Caritas Congo ASBL 20. Commission Justice et Paix de Pointe Noire, Republic of Congo 21. Convention de la Societe Civile Ivoirienne (CSCI) 22. Plate forme d’autonomisation des organisations de jeunesse de Côté d’Ivoire(PAOJCI) 23. Ecumenical Academy, Czech Republic 24. ActionAid Denmark 25. Jubileo 2000 Red Ecuador 26. Finn Church Aid, Finland 27. Action contre la Faim, France 28. Amis de la Terre France 29. Attac France 30. CADTM France 31. Centre de Recherche et d’Information pour le Développement (CRID), France 32. Comité français pour la Solidarité Internationationale (CFSI) 33. Confédération Générale du Travail (CGT), France 34. Coordination SUD, France 35. Equipop, France 36. Global Health Advocates France 37. Plateforme Française Dette & Développement (PFDD), France 38. Réseau Foi & Justice Afrique Europe antennne France 39. Solidaires Finances Publiques, France 40. Bischöfliches Hilfswerk MISEREOR, Germany 41. Bündnis Eine Welt Schleswig-Holstein e.V. 42. Erlassjahr.de – Entwicklung braucht Entschuldung (Jubilee Germany) 43. hl redaction, Germany 44. Transform! Europe, EU 45. Debtfree, Greece 46. Plateforme d’Information et d’Action sur la Dette et le Développement- Guinée (PIADD) 47. Plateforme nationale des Citoyens Unis pour le Développement (PCUD) 48. Fe Y Alegria Honduras 49. DemNet Hungary 50. Friends of the Earth Hungary 51. Environics Trust, India 52. Indian Social Action Forum
53. Madhyam, India 54. Mines, Minerals & PEOPLE, India 55. Indonesia Water Community of Practice 56. Solidaritas Perempuan (Women' Solidarity for Human Rights), Indonesia 57. Wahana Lingkungan Hidup Indonesia (WALHI) 58. 80:20 Educating and Acting for a Better World, Ireland 59. ActionAid Ireland 60. Centre for Global Education, Ireland 61. Christian Aid Ireland 62. Comhlámh (Ireland) 63. Financial Justice Ireland 64. Friends of the Earth Ireland 65. SMA Justice Office, Society of African Missions, Ireland 66. Association of Italian NGOs 67. CIPSI, Italy 68. Emergenza Sorrisi, Italy 69. FOCSIV Italian Federation Christian Volunteering Service 70. Institute of Public Finance Kenya 71. Sustainable Development Institute, Liberia 72. Catholic Commission for Justice and Peace of the Archdiocese of Lilongwe (CCJP Lilongwe- Malawi) 73. Centre for Social Concern, Malawi 74. Centre for Social Accountability & Transparency, Malawi 75. Economics Association of Malawi 76. Development Communications Trust, Malawi 77. Integrity Platform, Malawi 78. Malawi Economic Justice Network 79. Youth and Society, Malawi 80. Equidad de Género: Ciudadanía, Trabajo y Familia, Mexico 81. Observatorio Mexicano de la Crisis 82. associacao Luarte - arte, cidadania e transformacao, Mozambique 83. Mozambique Budget Monitoring Forum 84. Mozambican Debt Group 85. ALTSEAN-Burma, Myanmar 86. Both ENDS, Netherlands 87. Cordaid, Netherlands 88. BudgIT Foundation, Nigeria 89. Debt Justice Norway 90. Norwegian Church Aid (NCA) 91. AwazCDS-Pakistan 92. Freedom from Debt Campaign of Pakistan 93. Institute for Social & Economic Justice, Pakistan 94. Pakistan Development Alliance 95. Pakistan Fisher Folk Forum 96. Pakistan Kissan Rabita Committee 97. Freedom from Debt Coalition, Philippines 98. Sanlakas Philippines 99. ACEP - Associação para a Cooperação Entre os Povos, Portugal 100. CIDAC - Centro de Intervenção para o Desenvolvimento Amílcar Cabral, Portugal 101. Fundação Gonçalo da Silveira, Portugal 102. MONTE, Portugal
103. Oikos – Cooperação e Desenvolvimento, Portugal 104. Plataforma Portuguesa das ONGD, Portugal 105. Veterinarios sem Fronteiras Portugal 106. ZERO - Association for the Sustainability of the Earth System, Portugal 107. Budget Advocacy Network, Sierra Leone 108. Enabanda, Slovenia 109. Alianza por la Solidaridad-Action Aid España 110. Amycos.org, Spain 111. Ecologistas en Acción, Spain 112. Fundación Entreculturas, Spain 113. Greenpeace Spain 114. Ingeniería sin Fronteras, Spain 115. Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global – Catalunya 116. Observatorio de la Deuda en la Globalización, Spain 117. Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL)-Paz con Dignidad, Spain 118. Plataforma Auditoría Ciudadana de la Deuda, Spain 119. Centre for Environmental Justice, Sri Lanka 120. Act Church of Sweden 121. Diakonia, Sweden 122. Alliance Sud, Switzerland 123. Fastenopfer, Switzerland 124. Climate Watch Thailand 125. Observatoire Tunisien de l'Economie, Tunisia 126. SEATINI, Uganda 127. Action for Argentina, UK 128. Action for Southern Africa, UK 129. Bond, UK 130. Bretton Woods Project, UK 131. Cafod (Catholic Agency for Overseas Development), UK 132. Christians on the Left, UK 133. Gender and Development Network, UK 134. Global Justice Now, UK 135. Health Poverty Action, UK 136. Jubilee Debt Campaign, UK 137. Jubilee Scotland 138. Stamp Out Poverty, UK 139. STOPAIDS, UK 140. Tearfund, UK 141. The Equality Trust, UK 142. War on Want, UK 143. Trademark Belfast 144. Jubilee USA Network 145. Maryknoll Office for Global Concerns, US 146. Sisters of Charity Federation, US/Canada 147. ActionAid Zambia 148. Campaign for Active Voter Engagement in Zambia 149. Caritas Zambia 150. Centre for Trade Policy and Development, Zambia 151. CUTS International, Zambia 152. Jesuit Centre for Theological Reflection (JCTR), Zambia 153. Transparency International Zambia
154. Zambia Civic Education Association 155. Zimbabwe Coalition on Debt and Development

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr1115737390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása