KÉPek a VÉGekről: Határmenti történetek - A kultúra hídja. Az OKC ABRAŠEVIĆ központ Mostarban

1_4.png

 

Vannak sorok, melyeknek el kell mesélniük egy történetet. Vannak helyek, melyek nem akarnak elhallgatni. Az egyik ilyen hely a Bosznia Hercegovinában található Mostar. Egy város, amelynek van egy az egész világ számára fontos szimbolikus helye: egy híd, a Stari Most, a „Régi híd” (vagy „Öreg híd”).

 

A volt Jugoszlávia 90-es évekbeli háborúja során rombolta le egy gránát, pontosan 1993. november 9-én. Mára újra áll, hogy a várost kettéosztó Neretva folyó két partját összetartsa, ahogyan azt mindig is tette az Oszmán birodalom ideje óta. Egy korszak és az együttélés szemtanújaként épp ez volt a szerepe, hogy végezzen magával.

 

 2_4.png

A tegnap háborúja és a ma politikája között azonban van egy hely Mostarban, ahol nem rombolást, hanem folytonosságot és fejlődést találunk. Egy megfoghatatlan mégis fizikailag létező híd: az OKC Abrašević ifjúsági kulturális központ.

 

Kosta Abraševićről, a 19. század végi költőről kapta a nevét, aki Macedóniában, Ohridban született egy kereskedői családban, és korának forradalmára volt. Az épület 1926 óta létezik, mióta az Abraševići Dolgozók Kulturális és Művészeti Társaságát megalapították egy „Taverna Europa” nevű házban, a Kujendžiluki híd bejáratánál Mostarban, közel a leghíresebb hídhoz.

 3_4.png

 

 Az alapítók ezt az épületet a „a dolgozók otthonának” nevezték el, mivel munkahelyként funkcionált. Úgy tűnik, a történelemnek e falakkal célja volt. Már abban az időben az Abrašević központ alapvető szerepet játszott Mostar kulturális életében.

 

Egy találkozó hely volt munkáscsaládok és polgári fiatalok számára, éppúgy, mint a mahala, azaz az elővárosi települések gyermekei számára, akik vidékről érkeztek a központba, hogy zenét tanuljanak. A második világháború náci megszállása alatt a központ bár zárva volt, de a szelleme kitartott, míg a háború után újjászülethetett volna, azonban Mostarban, a 90-es években egy újabb háború következett, ezúttal határokon belül.

 4_3.png

Amikor Bosznia-Hercegovinában véget ért a háború 1995-ben, egyetlen város sem lett kettészakítva úgy Jugoszláviában, mint Mostar. A központ közvetlenül a fő sérülésnél található, a folyó mentén lévő városközpont a harcok során lerombolódott és a senki földjévé vált. A háború megváltoztatta a város térképét, és elválasztotta az embereket. Nagyon kevés olyan hely maradt fenn, amely mindenkihez egyenlően szólt, és, ahol a lakosok minden további megkötés nélkül érezhették magukat mostari lakosnak. A központ egy volt közülük.

 

Egy csoport fiatal feltűri az ingujját és az üresen álló épületet megtölti élettel, a város fiataljainak javaslatait meghallgatva: vers és zene, könyvek és színház, információ és kultúra. Mindez egyszerre, egy olyan városban, ahol sok minden megosztott, az iskoláktól a sportig, egy erős üzenetet közvetítve, ami a jövőről szól, nem pedig a múltról. Egy fesztivállal indult, majd az évek múltán egy állandó kulturális központtá vált. Ideiglenesen működött, míg 2008-ban a központ az épület tulajdonosa nem lett, mely kezdetben csak szimbolikusan létezett, dokumentumok nélkül. A kulturális központ közvetlen örökségét, amely az 1920-as évektől két háborút is túlélt és még mindig él, végül méltó módon elismerték. Hogy elmesélhesse a tegnap és a ma háborúinak, menekültjeinek történetét, és fennmaradhasson a találkozások és a tisztelet kultúrájának otthonaként.

 

Írta: Christian Elia 

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/the-bridge-of-culture-the-okc-abrasevic-centre-in-mostar/

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr5516202138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása