Youth MythBusters Project - Mítoszírtók -
Gyógymód a járványra?

Elindult a Mítoszírtók projekt, ahol a fiatalok az insta oldalon és a blogon sorozatokat indítanak az álhírek témájában. Olvassátok szeretettel, az egyik csapat 3 részből álló írását.

 

Gyógymód a járványra?

 

Csapatunk e heti témája a Covid-19 vírussal és álhírként terjedő ellenszereivel kapcsolatos. Jelen cikkünkben többféle “ellenszer”-ről teszünk említést. Munkánkat, mint mindig, most is hiteles forrásokkal támasztjuk alá.

Kezdésként egy igen veszélyes, és még inkább illegális ellenszerről írnánk, ami nem más mint maga a kokain. A hír, miszerint a kokain segítséget nyújt a Covid-19 ellen Franciaországban látott napvilágot. Ennek a jelenségnek több káros hatása is van, ugyanis amellett, hogy félrevezető, még az illegális drogkereskedelmet is fellendítette, úgy hogy a hatóságoknak addig is igen nehéz dolguk volt a járvány miatt. Végül a kormány kénytelen volt egy hivatalos üzenetben megfogalmazni, hogy a kokain semmilyen jótékony hatást  nem gyakorol a vírus ellen. Ez az álhír annyira elterjedt, hogy Nagy-Britanniában egy külön álhírekkel foglalkozó minisztériumot nyitottak, annak érdekében, hogy csökkentsék az ezzel kapcsolatos hamis híreket.

daniek3.png

 

Az interneten terjedő kismillió, nem bevált ellenszerek egyike a sós vagy ecetes vízzel való gargalizálás. Ez az álhír annak tulajdoníthatóan jött létre, hogy a Covid-19 tünetei nagyrészt hasonlítanak egy náthához, így sok ember házi módszerekkel próbálta gyógyítani magát. A kezdeti tünetek lehetséges, hogy náthához hasonlóak, ugyanakkor a betegség miatt kialakult szövődmények jóval súlyosabbak. Ezeket pedig nem lehet egyszerű sóval vagy ételecettel gyógyítani. Egy egyetemi tanár Nagy-Britanniában úgy nyilatkozott erről a fake news-ról, miszerint lehet, hogy köhögésre jó, viszont a vírust nem írtja ki, ráadásul az ecet maradandó károkat okozhat az ember szervezetében.

daniek3_1.png

 

Utolsó “ellenszerünk” a fehérítő volt. A fehérítő gyógymódként való használatával kapcsolatos álhírek Amerikában, azon belül is Georgia államban kezdtek elterjedni.

Az amerikai bejelentések szerint egyre többen ittak fehérítőt annak érdekében, hogy megvédjék szervezetüket a Covid-19 vírus ellen. Emiatt az állam többször figyelmeztette a lakosokat, hogy az ilyen típusú, súlyosan mérgező szerek halált okozhatnak. Ennek ellenére az akkori amerikai elnök egy konferencián vetette fel, hogy fehérítőt kellene fecskendezni az erekbe, ugyanis gyorsan elpusztítja a vírust. A konferencia után a népszerű tisztítószerekkel foglalkozó márkák közleményt adtak ki, melyben kijelentették, hogy az ötlet borzasztó, emiatt senkinek eszébe se jusson kipróbálni azt.

A fenti példákból látható tehát, hogy az eddig megjelent “ellenszerek” nemhogy nem használnak, sőt veszélyesek is lehetnek a felhasználó számára. Reméljük, hogy minél hamarabb sikerül kifejleszteni a tudósoknak egy hatékony és biztonságos gyógyszert a világ lakosságának számára.

danek3.png

 

Felhasznált források:

https://7news.com.au/lifestyle/health-wellbeing/french-officials-had-to-tell-citizens-that-cocaine-couldnt-kill-coronavirus-c-740260

https://www.businessinsider.com/coronavirus-cocaine-cure-fake-spreads-rebutted-by-french-government-2020-3

https://www.cbsnews.com/news/coronavirus-drinking-bleach-cocaine-false-rumors-social-media/

https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-coronavirus-salt-vinegar-idUSKBN2142MW

https://www.origo.hu/tudomany/20200319-a-koronavirusjarvany-korul-kialakult-panik-tokeletes-terep-a-teves-informaciok-terjesztesere.html

https://forbes.hu/uzlet/amerika-trump-hipo-feherito-koronavirus-covid/ 

https://index.hu/tudomany/2015/06/04/igyon_hipot_egy_isten_ajanlja/ 

 

#youthmythbusters #project #fiatalok #palyazat #kozosseg #covid

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2416501340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása