KÉPEK A VÉGEKRŐL: HATÁRMENTI TÖRTÉNETEK - MARIBOR, MINDENKI OTTHON VAN

1_20.jpg

Mariboron áthaladva felkeltheti a figyelmet egy ház, annak ellenére, hogy a város nagyon sok látnivalót kínál az odalátogatóknak. Egyetlen ház azonban különbözik a többitől.

Nem szokatlan építészeti megoldása vagy hóbortos színe keltheti fel az érdeklődést, hanem az emberség, amivel ajtaján belépve, vagy onnan kilépve szembesülhetünk, az udvarait betöltő összejövetelek, a különböző nyelven megszólaló hangok, az ezer szín között játszó gyerekek.

Üdvözöljük az Integrációs Házban, azon a helyen, ahol befogadják azt, aki kéri, hogy maradhasson, aki csak átutazik, vagy akinek zavaros a múltja és segítségre van szüksége a hosszú út után.

2_20.jpg

Az Integrációs Ház a szlovén kormány migránsokat támogató és gondozó kormányhivatalától (UOIM) függ. Szállás, étel, nyelvtanfolyamok, képzések. Azok a családok laknak itt, akik nemzetközi védelemért folyamodtak Szlovéniához.

A folyamatosan vészhelyzetet jelentő, a bevándorlók folyamának kezelésén túl egész Európát jellemző probléma még az is, hogy a menedékkérelmek eredményére rendkívül sokat kell várni.

A maribori ház éppen ennek az átmeneti időnek a kezeléséről szól, ami gyakran elég komplex feladat olyan emberek esetében, akik már így is egy hosszú, fárasztó, drága, sokszor traumatikus élményt jelentő útról érkeztek. A házban, biztonságban, menedékben a várakozás idejét is hasznossá tehetik, nyelvet tanulnak, orvosi és pszichológiai ellátásban részesülnek, új életük megkezdésére alkalmas lakóhelyet és munkát kereshetnek.

3_17.jpg

A maribori Integrációs Ház az épület felújítása után 2007-ben nyílt meg hivatalosan. Egy épület, amely cserébe egy történetet is elmesél. 

A kilencvenes években a volt Jugoszláviában szörnyű konfliktus robbant ki. Szlovénia kinyilvánította függetlenségét és rövid konfliktussal nézett szembe, ami a régió más köztársaságaihoz képest szerencsére kevésbé volt pusztító, ez azonban a lakosság számára ettől még nagyon is élő emlék maradt.

Amikor a viszály fellángolt, különösen Bosznia-Hercegovinában, Szlovénia vált befogadó hellyé olyan menekültek számára, akik néhány hónappal korábban még ugyanannak az államnak a polgárai voltak.

Az Integrációs Házba ma érkezők már sokkal messzebbről jönnek: Afganisztánból, Szíriából, Irakból. A ház szellemisége azonban ma is ugyanolyan, mint volt: befogadás, támogatás és törődés jellemzi. Jelenleg 26 mini-lakás van az épületben, minden befogadott családnak egy.

A ház megalapítása maga is egy előrelépés az európai befogadási rendszer útján. Hiszen azok, akik a maribori Integrációs Házban élnek, már elnyerték a nemzetközi védelemhez való joguk elismerését, igaz, gyakran - sok európai országban - ezek az emberek az utcán maradnak, mert nincs olyan rendszer, amely képes lenne integrálni őket.

Ebben az esetben azonban egy év, illetve - ha egy bizottság engedélyezi - további hat hónap alatt ezeknek az embereknek van idejük arra, hogy felkészüljenek az új életükre, és ha jogosultak rá, újraegyesüljenek a családjukkal.

Maribor egy bájos, élénk város, amely sok szórakozási és kulturális lehetőséget kínál. Ha éppen Mariborban sétál, álljon meg e ház előtt, és gondolkodjon el azon, hogy a befogadás és a segítségnyújtás mennyire része annak az európai eszmének, amellyel mindannyiunknak azonosulnia kellene.

4_9.jpg

 

Christian Elia

 

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/maribor-everyones-home/

 

#snapshotsfromtheborders #kepekavegekrol #DEARprojects

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr2616723568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása