Város, falu, férfi, nő - Igazak-e a sztereotípiák?

Tini korom meghatározó tajvani film élménye az Étel, ital, férfi, nő, ami nagyon érzékletesen mutatja be az élet legfontosabb területeit. Megelevenedik egy szakácsművész konyhája, ahogy még sose láttuk, a kamerán keresztül felerősíti a lányai párválasztási gondjait, át tudjuk élni a férfiak és nők szerepvállalását, viszonyát. Ismerősek a helyzetek, egyáltalán nem egy fordulatos akciófilm kategóriájába tartozó képsorokban gyönyörködünk, majd a film végére mégis csak észrevesszük, hogy a szereplők választásaiban nem az tükröződik, mint amit addig sejteni véltünk a végkifejlettel kapcsolatban.

eatdrinkmanwoman.jpg

Ez a hatás jelent meg bennem akkor, amikor végiggondoltam, hogy a Cromo Alapítvány által eddig tartott Állampolgári Tanácsok során milyen szerepet vállaltak a férfiak és a nők, milyen témákat választottak városban és falun. Tapasztalataim alátámasztják a sztereotípiákat: néhány évvel ez előtt bezárt budapesti romkocsmában a részvételi demokráciatechnikákról szóló elméleti, elemző beszélgetés közönsége 90%-ban férfi volt, egy vidéki kisváros polgármesteri hivatalának fejlesztése apropójából összehívott elemző beszélgetésen csupa nő volt a teremben. Amikor az önkormányzattal szemben állt a lakosok véleménye, erős konfliktus töltötte meg a termet, szintén férfiak voltak túlsúlyban, amikor pedig a közvetlen lakókörnyezet élhetőbbé tétele volt a kérdés, akkor nők szerepleltek a gyűlésen. A városban az a legnagyobb kihívás és a legtöbb idő, hogy motiválttá tegyük az embereket a részvételre, a saját kerületükben, szomszédságukban élőkkel sorsközösséget vállalva beüljenek egy tervező fórumra. A faluban az újonnan betelepült „gyüttmentek” és az „őslakosok” közötti idegenkedés jön elő bármilyen kérdés megtárgyalása kapcsán. Vannak a szokásostól eltérő tapasztalatok, mint amikor egy nő szavára szerveződnek össze az emberek, vagy amikor egy férfi teszi fel azt a kérdést, hogy milyen közösségi és kulturális programokat szeretnének a lakosok.

A helyi gazdasági, politikai, társadalmi és szociális viszonyok azok, amik meghatározzák, hogy melyik településen mi az Állampolgári Tanács témája, illetve, hogy az adott helyi szervező mit vállal fel. A valóság pedig azt eredményezi, hogy túllépjünk a sztereotípiákon, és egy adott szervező akár magát is meglepve olyan témát vállaljon fel, amit addig nem tekintett testhezállónak. Ha valaki megégette magát egy várhatóan konfliktusos ügy túl előrehaladott állapotában megrendezett vitában, vagy csalódnia kellett az emberek érdeklődésének hiányán a település jövőtervezését illetően, akkor előfordult már, hogy a konfliktus helyett a sikerorientált, közösségi tervező fórumot választotta legközelebb, aki pedig hiába várta tökmagos pogácsával az utcaösszefogást serkentő tervező fórumra a résztvevőket, az felkereste a közös egyeztetésen részt venni nem hajlandó, ellentétes véleményen lévő feleket egy közös téma kiválasztása érdekében.

Ang Lee rendező ’94-es alkotását csak ajánlani tudom! Az Állampolgári Tanács pedig egy könnyen kivitelezhető, jól átlátható, minden közösségben a konfliktusmentes egyeztetés alapjait és vázát adó módszer, amit kipróbálni meghatározó élmény!

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

- Állampolgári tanács, lakossági fórum

- Akkreditált képzésünk: Közösségfejlesztés, állampolgári demokrácia-technikák PL-5488

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr904801263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása