Aki nem dolgozik, az is legyen szereplője az életnek!

levypsicodrama.jpgKulcskompetenciák fejlesztése tartósan munkanélkülieknek 2. tréningnap

Ébredés: mint első nap…

Az első nap után meggyőződésemmé vált, hogy egy teljesen nyitott, és aktív csoport trénere vagyok. S nem csalatkoztam, megerősített a második nap.

Először is megjelent mindenki, nem jelentett senki beteget, hogy ne kelljen itt lennie.

Ennek megfelelően eldöntöttem, hogy a 98%-ban tréninget még hírből sem ismerő résztvevőknek egy kis módszertani fejesugrást tartok.

Úgy mélyítettük a másik megismerését, hogy hátsó hang technikával kellett rövid beszélgetés után bemutatni párjukat a résztvevőknek. Technika alkalmazása: ötös, módszernek ellenállás nulla. Királyok voltak, nagy elánnal lendültek át a kezdeti izgalmakon, hogy szerepelni kell a csoport előtt.

Ezt „levezetésként” elmélet követte a kommunikációs stílusokról, jó bőven az asszertív stílusról, példákkal, feladatokkal. Simán rakták össze a példák alapján az asszertív mondatokat. Fellélegeztem: sikerült érthetően elmondanom. Kicsi tesztkitöltés és képbe-kerülés, ki, mennyire asszertív.

Ebéd után Gordiuszi csomóval pörgettük fel az ételtől lelassuló pulzust, majd ezt fokozva szituációs játékok jöttek. Azt nem mondom, hogy egymást taposva rohantak a „színpadra”, de elkezdtük.

Az első jelenet után már nem kellett annyit várni a következő szereplőkre, és a hátsóhangos segítség is egyre több volt. Mindenki kezdte megtalálni, hogy ennél a feladatnál mi a neki való szerep.

Mondom én magamban, ha már lúd, legyen kövér: kicsit variálunk a játékon. No, ezt már csak utólag vallottam be nekik, hogy újabb módszerrel ismerkedtek meg. Olyan természetességgel alkalmazták, mint ahogy a forró kés hatol át a vajon.

Igen lelkesen éltem meg, mert nem sikeres, agilis fiatalok ülnek a teremben, hanem már sokszor csalódott, köztük 50-es emberek is.

Hazudnék, ha azt mondanám haragudtak rám, amikor péntekre tekintettel, negyed órával korábban fejeztük be, de a záró kör arról szólt, hogy még akarnak szerepjátékot, és várják a jövő hetet.

Én is…

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr834809009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása