KÉPEK A VÉGEKRŐL: HATÁRMENTI TÖRTÉNETEK - Emlékmű a jövőnek

1_4.jpgA tenerifei El Fraile-ben áll egy szobor, mely a sokszínűségre gazdagságként tekint.

Első ránézésre csak egy egyszerű szobornak tűnik. Elsőre nem érted az üzenetét és azt, hogy mit jelképez más emberek számára. El Fraile-ben, a Tenerife déli részén fekvő városban – amit Spanyolország legafrikaibb városának neveznek - ez a szobor egy egész világot beszél el.

A várost a La Gomera szigetről érkező bevándorlók alapították, és később a szomszédos szigetekről, régiókból és országokból érkező több ezer ember célpontjává vált az elmúlt évtizedben. Ez teszi a 10 ezer lakosú El-Fraile-t a Kanári-szigetek kulturális és emberi sokféleség tekintetében legsokszínűbb közösségévé.

És a szobor? El Fraile két főterének egyikén évekkel ezelőtt szobrot állítottak a migránsok tiszteletére. A cél egyszerű és emberi volt: emlékezni és elismerni mindazokat, akik ehhez a gazdagsághoz és sokszínűséghez hozzájárultak.

2_4.jpg

Nyelvek, akcentusok, ruhák, hagyományok, gasztronómia, kultúrák és vallások: mindenki hozzájárult, ahhoz, hogy a hely történelme egyedülálló legyen és nem csak a Kanári-szigeteken belül. Körülbelül 80 nemzetiség és 10 különböző vallás él együtt a városban, ahol tízből négy ember nem Spanyolországban született.

Óriási gazdagság, melyet néha eltorzítva mutatnak be. Ezt a sokféleséget azzal vádolják, hogy problémák és konfliktusok forrása. Éppen ezért indította el 2013-ban egy munkacsoport a helyi lakosokkal a „Participación Ciudadana El Fraile” (El Fraile Állampolgári Részvétel) projektet. A csoport célja volt, hogy ezeket a helyi multikulturalizmusról szóló negatív narratívákat újra írja.

Ezután az ügy mellé állt a Tenerife Bevándorlási Megfigyelő Munkacsoport (OBIT) a “Juntos en la misma dirección” (Együtt egy irányba) stratégián keresztül. Emellett támogatta őket a Tenerife-szigeti tanács és a La Laguna Egyetem. Ezzel egyidejűleg egy másik csoport, a “Participación Social” (Társadalmi Részvétel) az Összezavart a politika címmel is projektet indított a témában.

A projekt célja a kulturális sokszínűség menedzselése az itteni közösségek, társadalmi szervezetek és a helyi lakosok aktív részvételén keresztül.

3_3.jpg

Olyan kezdeményezések indultak, mint az Ima a Békéért, a Tiszteletért és a Részvételért, amelyet hét alkalommal ünnepeltek, és, ahol több mint 10 különböző vallás és meggyőződés képviselőit és támogatóit mutatták be. Az Európai Tanács és a Spanyolországi Iszlám Közösség szimbolikus tevékenységként ismerte el az imát, mely a más közösségek iránti tiszteletet szimbolizálja, valamint segíti a kulturális hagyományok megismerését és az együttélést egy sokszínű társadalomban.

A közös történelem egy jó kiindulópont lehet. A szobrok a világ számos részén a folyamatok és a konfliktusok középpontjában álltak, mert néha egy társadalom a másokról alkotott elképzelésében ignorálja azok érzékenységét.

El Fraile szobra viszont egy olyan emlékmű lehet, mely a múlt helyett a jelent és a jövőt mondja el. Egy a mi világunkról szóló, a tegnap és ma bevándorlói közötti párbeszéd, mely gazdagabbá és összetettebbé teszi a társadalmainkat. Ezért beszél el egy szobor egy egész világot.

Írta: Christian Elia

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/a-monument-to-the-future/

#snapshotsfromtheborders #kepekavegekrol #project

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr9316683306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása