KÉPek a VÉGekről: Határmenti történetek - Leszbosz: Ezrek hangja


blog.png

Csukd be a szemed egy pillanatra. Képzeld azt, hogy könyvek vesznek körül. A csöndben elképzelheted a tudást, a nyelveket, az emberek hagyományait és vallásait, szokásait, és az emberiség félelmeit és reményeit is. Ha a könyvek beszélni tudnának, az az emberiség történetének hangjává válna.

 Üdvözöllek Leszbosz szigetén, a Kis-Ázsia partjai közelében található kis gyöngyszemen. A fővárost, Mitilínit, Kr. e. 11. században alapították. A Földközi-tenger történelme keresztülment a város falain és utcáin. 

 A falakat és kastélyokat a bizánciak, a gattilusi család és a törökök építették, és ők uralkodtak az ország három fő pontján, amely nem más, mint Mitilíni, Mithímna (jelenleg ez a Molyvos sziget legfontosabb turisztikai központja) és Sigri (ottomán falu, amelyet ma az UNESCO megkövesedett erdejének egyedülálló szépsége vesz körül 20 millió évvel ezelőttről). Az évek során a sziget és annak lakossága megőrizte hitelességét, szóval bárki, aki a szigetre jön, érezheti az ősi görög vendégszeretetet.

blog1.png

A szigetről eltűntek a rómaiak, a bizánciak, a törökök és a görög államok. Az évszázadok során a béke és a háború idején a sziget megőrizte a nép kultúráját és ritka szépségű természeti tájait.

Leszboszon a civilizációk keresztezik egymást, ahogy az ismert leszboszi költők, Alkaiosz és Szapphó, vagy a filozófus Pittacus, vagy Arione dalnok is elbeszélik. Ők az évezredes hagyomány szerint a történelem szempontjából fontos férfiak és nők történeteit énekelték meg, de a hétköznapi férfiakról és nőkről is szóltak, utazókról és migránsokról, akik a háborúkból menekültek vagy üzleti, illetve tanulási célból utaztak, és különböző kultúrákat és hagyományokat hoztak a szigetre.

 500 év muszlim megszállás sem befolyásolta a leszbosziak keresztény hitét, köszönhetően annak, hogy a történelem során a szigeten elszórtan sok kolostor maradt fenn. A Leimonos-kolostor, a Perivolis-kolostor, az Ypsilou-kolostor, a Myrsiniotissas-kolostor, a Pythariou-kolostor, a Moni Taxiarhon csak néhány olyan hely, ahol nyomott hagyott a történelem és fennmaradt a krisztusi hit szeretete.

A sziget, amely a 19. század idején Földközi-tenger nagy kereskedelmi központja volt, a gazdagság és kultúrák gyűjtőhelye volt, miközben a Kelet és Nyugat építészeti stílusait máig tükrözik Mitilíni és néhány falunak házai.

blog2.png

Napjainkban, épp, mint a múltban, Leszboszon találkoznak az élet, az ötletek és az emberek: a helyi lakosok, a világ minden tájáról ide utazók, és a Moriában élők (Mitilíni egyik külvárosa, mely szerepel már az 1548-as oszmán adónyilvántartásban).

A falu biztonságát a kalózok elleni támadásoktól a máig megőrzött tornyok garantálták, közvetlenül a falu bejárata előtt. Egy különleges példája a tornyoknak a Kourtzis-torony, amely támadás esetén riasztotta a lakosságot. A tengerből pedig a történelem során jöttek kultúrák és ötletek, menekülők és látogatók, de ami a legfontosabb: veszélyek.

Moria évekig Mitilíni gazdag lakosai számára jelentette a fő nyaralási úti célt. A falu az ókori római vízvezetékrendszerről is ismert, amely 500 méterre található a déli határtól. Úgy hiszik, hogy a Hadrianus birodalom idején építették és teljes hossza 26 km volt, és az Olympos lábától indult. Az vízvezetékrendszer vízzel látta el a sziget néhány kerületét, ezzel egy időben pedig ellátta Mitilíni nyilvános fürdőit, szökőkútjait és villáit.

blog3.png

Az ősi időktől egészen napjainkig Moria gyümölcsökkel és zöldségekkel látja el Mitilíni városát, míg a térségben a 19. században épített 5 olajpréselő gép mutatja, hogy a lakosság fő foglalkozása az olajtermelés. Korábban Moria kerületében találtak egy ősi kőbányát, amelyet Leszbosz és az Égei-tenger egyik legfontosabb műemlékeként tartanak számon. Úgy hiszik, hogy a kőbánya főként a hellenista időktől a késő antikvitásig működött. Érdemes megjegyezni, hogy a követ, amit kinyertek, az ókori Mitilíni emlékműveinek építéséhez használták és alapvető szerepet játszott az ősi Pergamos, Róma és más a római birodalom területén fontos emlékművek építésében.

Napjainkban Moria sok menekültet fogad be, de a helyzet nem egyszerű. A történelem arról tanúskodik, hogy ez a sziget mindig tranzitterület volt, de lassan megpihenne. A kockázat az, hogy a veszélyt összekeverjük a lehetőségekkel, és amikor ez megtörténik, az olyan embereket tekintjük ellenségeknek vagy behatolóknak, akik valójában nem azok.

 

Írta: Christian Elia

Forrás: http://www.snapshotsfromtheborders.eu/lesvos-the-thousand-voices/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyakoroljuk.blog.hu/api/trackback/id/tr7316174782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Cromo Alapítvány #közösségszervezőerő

Helyi demokrácia, és állampolgári részvétel a gyakorlatban. Kicsi optimizmus, némi megelőlegezett bizalom mindannyiunk részéről, néhány egyszerű módszer, és működik! A Cromo Alapítványról bővebben: cromoalapitvany.hu

A Cromo A Facebook-on

Címkék

#actnow (2) #aktív állampolgár (1) #clarinet (3) #DEARprojects (25) #demokrácia (1) #kepekavegekrol (6) active citizenship (1) actnow (2) aktív állampolgárság (3) áldozattá válás (1) állampolgári tanács (8) állampolgárság (1) amif (37) anyaklub (2) AR (4) bemutatkozás (2) bevándorlók (1) bűnmegelőzés (1) cardiff (1) citizenship (1) civil (1) civilszektor (1) civilszervezet (1) clarinet (36) clarinetproject (37) covid (3) crestart (1) cromo sztori (2) demokrácai (1) demokrácia (11) digitális kompetencia (1) együttműködés (13) előítélet (11) érdekképviselet (1) értelmi fogyatékosok (3) facilitálás (2) fenntartható (1) fiatalok (5) fogyatékkal élők (1) forint (1) határmenti történetek (10) kampány (17) kepekavegekrol (22) kezdeményezés (2) klímaváltozás (4) klímavédelem (4) kőkemény (1) kommunikáció (7) közösség (43) közösségfejlesztés (37) kulcskompetencia (1) kultúra (16) kulturális válság (1) lampedusa (1) local democracy (1) london (1) menekült (19) millenniumi célok (1) minőségfejlesztés (1) mitoszirtok (3) munkanélküliség (4) nemzetközi (1) nemzetközi tréning (2) nyilvánosság (2) önkormányzat (24) önkormányzatok (28) önsegítő csoport (3) pályázat (17) partnerség (2) power and people (1) project (20) projekttalálkozó (2) részvétel (4) roma (5) snapshotsfromtheborders (28) storytelling (1) svájc (1) szegénység (5) szervezetfejlesztés (2) szolidaritás (2) szuggesztív (1) születésnap (2) tanulási nehézség (1) tréning (12) trening változás szegénység (1) ukrajna (3) útinapló (5) vízimentés (1) youthmythbusters (3) Címkefelhő
süti beállítások módosítása